Gemeente Amsterdam



Hogesluis wordt grondig gerenoveerd

22 november 2006
-

Het college van B&W heeft ingestemd met het plan om de Hogesluis, brug 246 in de Sarpathistraat over de Amstel, grondig te renoveren. Voor de werkzaamheden is het nodig dat de brug bij het Amstel Hotel langere tijd in zijn geheel dichtgaat. Een tijdelijke hulpbrug garandeert de doorstroom van het verkeer over de Sarphatistraat. De Hogesluis is een rijksmonument, gebouwd in 1662. Bij de renovatie moeten bestaande materialen dan ook zoveel mogelijk behouden blijven.

De Hogesluis opent en sluit moeilijk. In de loop van de jaren zijn de brughelften enkele tientallen centimeters naar elkaar toe gekomen. Vooral in warme periodes is het nodig de brug te koelen om vastzitten te voorkomen.

Planning werkzaamheden

De werkzaamheden zullen in fasen worden uitgevoerd om de doorvaart van schepen te garanderen en overlast voor de omgeving te beperken. De hulpbrug zal ten noorden van de Hogesluis worden aangelegd. Auto's, fietsers, voetgangers en trams zullen allemaal via deze tijdelijke brug worden geleid. Pas als de hulpbrug klaar is voor gebruik zullen de renovatiewerkzaamheden van start gaan.

Naar verwachting zal in juli 2008 worden begonnen met de aanleg van de hulpbrug. Alle werkzaamheden zullen volgens planning eind 2010 zijn afgerond. De renovatie van de Hogesluis wordt op 6 december in de raadscommissie en op 20 december in de gemeenteraad behandeld.

Stefan Rutte/Johanneke Helmers, Communicatie Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer.

fSfSfS