Gemeente Zwolle

Opnieuw stemmen in willekeurig stemlokaal mogelijk


Datum uitgave: 01-08-2006
Inwoners van Zwolle kunnen bij de Tweede-Kamerverkiezingen op 22 november 2006 opnieuw stemmen in een willekeurig stembureau in de stad. Burgemeester en wethouders stellen aan de gemeenteraad voor om in te stemmen met de deelname aan het project 'Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal'.

Van de mogelijkheid werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 veel gebruik gemaakt. Bijna 5400 kiezers (10 procent van de opkomst) stemden in een ander stembureau dan op de oproepingskaart stond vermeld. Met de mogelijkheid wordt de drempel om een stem uit te brengen verder verlaagd.

Op landelijk niveau is inmiddels een wetswijziging in voorbereiding om de werkwijze standaard in te voeren. Door de vervroegde verkiezingen na de val van het kabinet is het onzeker of die wet tijdig wordt ingevoerd voor de verkiezingen van 22 november.

Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben daarom aan de gemeenteraad voorgesteld om opnieuw van Experimentwet gebruik te maken, waarmee het willekeurig stemmen sowieso mogelijk wordt.

Bron: afdeling Communicatie