Gemeente Schiedam


November

Extra stembureau bij station

08 november 2006

Schiedam stemt toch met stemmachines

Op woensdag 22 november worden de verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. Rond het gebruik van de stemmachines die in Schiedam en 34 andere gemeenten gebruikt zouden worden is de afgelopen week veel te doen geweest. Bij gebruik van die machines zou het stemgeheim niet gewaarborgd zijn geweest. Inmiddels is in overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een oplossing gevonden. Daardoor kan in Schiedam gebruik worden gemaakt van stemmachines van een andere leverancier, die wel aan de eisen voldoen. Voor u als kiezer verandert er daarom niets.

Geen pas ontvangen?
De kandidatenlijsten voor de verkiezingen zullen binnenkort huis-aan-huis worden bezorgd. Uiterlijk op 17 november moet u de kandidatenlijst in de brievenbus hebben gekregen. Alle in Schiedam woonachtige stemgerechtigden moeten inmiddels al wel hun stempas hebben ontvangen. Die zijn namelijk vorige week al verstuurd. Wanneer u echter ten onrechte nog geen stempas heeft gekregen, dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan bij de verzending. In dat geval kunt u zich melden bij het Gemeentelijk Informatie Punt in de Stadswinkel op het Stadserf. Daar kunt u een vervangende pas aanvragen. Mocht de oorspronkelijke pas later alsnog opduiken, dan kan deze niet meer worden gebruikt, omdat hij na uitgifte van een vervangende pas als ongeldig zal worden geregistreerd. U kunt dus met slechts één pas uw stem uitbrengen.

Extra stembureau bij station Schiedam-Centrum
Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen gaan stemmen. Bij deze verkiezingen is het voor het eerst zo, dat u met uw stempas bij elk stembureau binnen Schiedam terecht kunt. U hoeft dus niet noodzakelijkerwijs te gaan stemmen waar u dat in het verleden gedaan heeft. Voor mensen die op weg van of naar hun werk op station Schiedam-Centrum komen is het bezoeken van een stembureau deze keer helemaal eenvoudig. Op het Stationsplein bij de hoofdingang, waar vroeger de bloemenwinkel was gevestigd, zal de gehele dag een extra stembureau zijn ingericht. Dit stembureau opent de deuren al om 6.30 uur en blijft open tot 20.00 uur.

Oefenen met de stemmachine
Hoewel in Schiedam al langere tijd gebruik gemaakt wordt van stemmachines, blijkt dat toch nog niet iedereen vertrouwd is met deze manier van stemmen. Als u de eerste kennismaking met een stemmachine niet wilt uitstellen tot de dag van de verkiezingen, bestaat de mogelijkheid om vooraf te oefenen. Op [woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 november] staat in de Stadswinkel aan het Stadserf een oefenmachine opgesteld. Daar kunt u met uitleg door een deskundige leren omgaan met de stemmachine, zonder dat u bang hoeft te zijn om per ongeluk uw stem op de verkeerde kandidaat uit te brengen.

Openingstijden
Veel mensen hebben een drukke baan en misschien daarnaast ook nog wel andere bezigheden, waardoor ze niet makkelijk binnen kantoortijden kunnen gaan stemmen. Dat hoeft geen probleem te zijn, want de stembureaus hebben zeer ruime openingstijden: de deuren gaan s ochtends al om 7.30 uur open en u kunt tot 21.00 uur terecht.

Stemwijzer
Als u nog niet weet op wie u gaat stemmen, kunt u bij het bepalen van uw keuze de hulp inroepen van de Stemwijzer op internet. Aan de hand van een dertigtal vragen krijgt u een inzicht in welke politieke partij het best past bij uw mening op een groot aantal gebieden. Kijk op www.stemwijzer.nl of Kieskompas.

Volgende week:

* Wat te doen als uw stempas beschadigd of zoek is?
* Stemmen bij een willekeurig stembureau.
* De adressen van alle stembureaus.

* Informatie over de verkiezingsbijeenkomst in het Stadskantoor.