Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 10 november 2006

Bachs cellosuites op nieuw instrument
Sigiswald Kuijken probeert de viola de spalla op Bachs beroemde suites

Het rommelt tussen de strijkers. Alles draait om de herontdekking van een nieuwe viool. Hoewel, nieuw? Volgens Sigiswald Kuijken is de viola da spalla het antwoord op een hoop vragen: `Wat op de cello moeizaam te realiseren valt is op de viola da spalla een vanzelfsprekendheid. De lichtheid, het gemak, het is verbazingwekkend. Ik voelde mij in het begin net een straatviolist.'

Krijgen de liefhebbers van Bach dan nooit rust? Werden we onlangs opgeschrikt door het bericht dat zijn passionen eigenlijk allemaal enkelvoudig bezet moeten worden uitgevoerd ­ een standpunt waarvoor steeds meer musici gevoelig blijken ­ nu wordt ook getornd aan de cellosuites van de grote meester. Want volgens de nieuwste inzichten zijn die solosuites niet bedoeld voor de cello zoals wij die nu kennen, maar voor een groot strijkinstrument dat met een band aan de schouder hing en als een viool bespeeld dient te worden.
Voor het bestaan en gebruik van deze viola da spalla blijkt veel bewijs te vinden in 17e- en 18e-eeuwse bronnen. De bewijslast is zo overtuigend, dat niemand minder dan barokviolist van het eerste uur Sigiswald Kuijken de uitdaging aanging en zich op het bespelen van de viola da spalla toelegde. Tijdens dit concert voert hij drie van de zes ­ voormalige ­ cellosuites van Bach uit. Een kennismaking met de viola da spalla.

Het complete programma van het Netwerk Oude Muziek 2006/2007 -- 15 concertseries in 26 Nederlandse en Vlaamse plaatsen -- is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.



Ingezonden persbericht