Radboud Universiteit Nijmegen


Geachte redactie

Graag wijs ik u (nogmaals) op de rede 'Naming & shaming' waarmee Daan Doorenbos, hoogleraar Ondernemingsstrafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, volgende week woensdag 22 november zijn ambt aanvaardt. Een korte samenvatting:

Voor altijd aan de schandpaal dankzij internet

Naming & shaming is van alle tijden. In de negentiende eeuw werden veroordeelden te pronk gesteld op het schavot. Later werd de openbaarmaking van veroordelingen een zelfstandige straf, op te leggen door de rechter. Vandaag de dag zijn het echter vooral bestuursorganen die hun handhavingsacties kracht bijzetten door de vermeende wetsovertredingen van burgers en bedrijven te publiceren. Het internet zorgt daarbij voor een maximale verspreiding en onbeperkte levensduur van het bericht.

In zijn intreerede toont Daan Doorenbos zich kritisch over deze ontwikkeling. Hij beargumenteert dat de moderne verschijningsvormen van de schandpaal zich niet wezenlijk onderscheiden van de klassieke straf van openbaarmaking. Op grond daarvan betoogt hij dat tal van hedendaagse toepassingen van naming & shaming de belangen van burgers en bedrijven onevenredig nadeel berokkenen. Daarbij besteedt hij aandacht aan het actuele publiciteitsbeleid van het openbaar ministerie, aan experimenten van overheidsinspecties om controleresultaten te publiceren (onder andere op het terrein van de milieuwetgeving en de warenwetgeving) en aan de nieuwe wetten waarin naming & shaming een plaats heeft gekregen (onder andere de financiële toezichtswetgeving).

In de visie van Doorenbos stappen overheden te gemakkelijk heen over de bezwaren tegen deze vorm van handhaving en wordt het belang van een voorafgaand rechterlijk oordeel ten gronde miskend. Zijn betoog mondt uit in een pleidooi voor bezinning op dit handhavingsinstrument en hij doet een aantal aanbevelingen die in dat verband zouden moeten worden meegewogen.

Met deze rede aanvaardt Daan Doorenbos (1965) zijn ambt als bijzonder hoogleraar Ondernemingsstrafrecht. Deze leerstoel is verbonden aan het Onderzoekscentrum voor Onderneming en Recht, Institute for Law, Radboud Universiteit Nijmegen.

Daan Doorenbos studeerde in Nijmegen, waar hij in 1992 ook promoveerde. Hij is werkzaam als advocaat bij Stibbe te Amsterdam en gespecialiseerd in het financieel-economisch strafrecht. Daan Doorenbos is te bereiken via 020 - 546 01 82 of 06 - 22 47 20 18 of daan.doorenbos@stibbe.com

NB: De tekst van de rede is op of rond maandag 20 november beschikbaar, echter UITSLUITEND ONDER EMBARGO tot woensdag 22 november 15.45 uur. U kunt de tekst opvragen bij de Wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, tel 024 - 361 6000.

Met vriendelijke groet,

Anja van Kessel
Wetenschapsredactie

afd Communicatie, Radboud Universiteit Nijmegen
Comeniuslaan 6
Postbus 9102
6500 HC Nijmegen

T (024) 361 11 32 (direct, ma tm do) of 361 22 30 (secretariaat) Mediatelefoon: (024) 361 6000