Wetterskip Fryslân

Leeuwarden, 16 november 2006
nr.142/GdJ

Woudagemaal twee dagen open voor stoomliefhebbers

Stoomliefhebbers kunnen op woensdag 22 en donderdag 23 november in Lemmer aan hun trekken komen. Dan is het werkende Woudagemaal opengesteld voor het publiek. Het ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog steeds een operationele taak heeft. Het was gereed in 1920, verkeert in originele staat en is vermeld op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Het gemaal wordt vanaf maandag tot en met vrijdag onder stoom gebracht en in werking gesteld om personeel op te leiden hoe het te bedienen en te onderhouden. De opleiding is noodzakelijk om ook in de toekomst het stoomgemaal operationeel te houden en het een taak in het peilbeheer in Fryslân te laten vervullen. Wetterskip Fryslân moet deze opleiding zelf ter plaatse geven omdat deze elders niet meer bestaat. Het is de tweede keer dat deze cursus wordt gegeven.

Hoewel het opleiden centraal staat en buitenstaanders daarbij hinder opleveren is er toch ruimte in het programma gevonden om bezoek toe te staan. Dit kan alleen op de woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur, met als enig voorbehoud dat de bedrijfsvoering dit op deze momenten toestaat. Vrijwilligers van de Stichting Woudagemaal zullen de bezoekers tegen een geringe vergoeding begeleiden.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met woordvoerder Gerben de Jong, Communicatie Wetterskip Fryslân, Harlingerstraatweg 113 te Leeuwarden, telefoon 058 - 292 23 67 of 06-534 135 92.


---- --