Gemeente Rotterdam


---


Nr. 217

22 november 2006

Betere regeling voor eigenaren gemeentelijke monumenten

Er komt een betere financiële regeling voor de restauratie van gemeentelijke monumenten. Dat is de inhoud van de overeenkomst die wethouder Kaya van Cultuur en de directeur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds, de heer Siebinga, dinsdag 21 november hebben ondertekend.

Rotterdam beschikt over 634 rijks- en gemeentelijke monumenten. Voor eigenaren van een rijksmonument zijn er financiële tegemoetkomingen van het Rijk. Voor eigenaren van een gemeentelijk monument heeft de gemeente Rotterdam sinds 1993 een eigen regeling, het Rotterdams Restauratiefonds. De regeling voorzag in het verstrekken van een restauratiehypotheek tegen een zeer lage rente. De gemeente Rotterdam kent momenteel 176 gemeentelijke monumenten, maar dit aantal gaat de komende jaren groeien naar ruim 500.

Het daadwerkelijk gebruik van het Rotterdams Restauratiefonds bleef echter achter bij de verwachtingen. Het fonds was oorspronkelijk bedoeld voor het financieren van de meerkosten die de restauratie van een monumentale woning met zich meebrengt. Door het wegvallen van andere subsidieregelingen waren de te lenen bedragen niet meer interessant voor de eigenaren.

De nieuwe regeling, het Rotterdamse Restauratiefonds 2006, voorziet in fors hogere hypotheekbedragen en maakt het dus makkelijker een dure restauratie te financieren. De regeling gaat officieel van start op 1 december 2006. Rond die tijd zullen de eigenaren van gemeentelijke monumenten worden geïnformeerd over de inhoud van het nieuwe restauratiefonds.

noot voor de redactie/