Miko


Miko investeert ruim 6 miljoen euro
in kunststofverpakkingsdochter MPC-DG Plastics

Turnhout, 22 november 2006 - Miko, de op Eurolist by Euronext Brussels genoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist, investeert via haar dochteronderneming MPC-DG Plastics 6,12 miljoen euro in haar fabrieken in Oud-Turnhout en in Polen. De investering is een rechtstreeks gevolg van de almaar stijgende vraag naar kunststofverpakkingen in de voedingsnijverheid in bestaande afzetmarkten in België, Nederland, Polen en Duitsland, maar ook in nieuwe regio's zoals Scandinavië en Centraal Europa, die vooral vanuit de Poolse vestiging bediend worden. Deze 6,12 miljoen euro staan los van de al eerder aangekondigde investering van 2,2 miljoen euro in productie- en opslagruimte in de Poolse dochteronderneming.

De investeringen, die dit en volgend jaar hun beslag zullen krijgen, zullen over een aantal nieuwe projecten worden gespreid.


- Met een Nederlandse smeerkaasproducent werd een overeenkomst gesloten tot de productie van 5 miljoen kunststofdoosjes en -dekseltjes. Deze zullen volledig "hands-free" verpakt worden, d.w.z. dat vanaf de plastiekkorrel tot het finale eindproduct, inclusief het inbrengen van het etiket, geen mensenhand deze verpakking zal aanraken.
- Met een Duitse ijsroomfabrikant werd een overeenkomst gesloten tot de productie van een totaal nieuwe ijsroomdoos. Deze wijkt van de klassieke rechthoekige vormgeving af door toepassing van een ietwat speelsere vorm.
- Nog in Duitsland werd een contract binnengehaald in het segment van de kant-en-klaar maaltijden. Het betreft een diepgetrokken verpakking voor stoomschaaltjes met een veiligheidsventiel.
- Een zeer krachtige spuitgietmachine wordt aangekocht voor de productie van ijsroomdozen voor een Engelse klant, die zijn gestegen volumes volledig vanuit België zal betrekken. Het bewijst dat MPC-DG Plastics competitief kan zijn, ondanks het dure transport over het Kanaal.
- In Duitsland werden 2 dieptreklijnen voor de productie van kant-en-klaar schalen overgenomen van een producent. Ook het cliënteel werd daarbij overgeheveld naar MPC-DG Plastics. Gezien de enorme capaciteit en snelheid van deze machines, moet deze investering een verdere duw geven in de productie en verkoop van schaaltjes voor vleesverpakkingen.

De directe werkgelegenheid zal met 10 arbeidsplaatsen toenemen, waarmee het totale aantal werknemers zal uitkomen op 547.

De kunststofverpakkingen van MPC-DG Plastics vinden - via de spuitgiettechnologie - vooral hun toepassing in zuivel, kaas, yoghurt en ijsroom; maar ook - via de thermoforming- (of dieptrek)techniek - in voorverpakte verse groenten, kant-en-klaar maaltijden en in toenemende mate voorverpakt snijvlees. CEO Frans Michielsen bevestigt: "De toenemende vraag naar onze kunststofverpakkingen toont het vertrouwen dat onze klanten stellen in onze kwaliteit en service. Ook bevestigen onze investeringen ons eigen vertrouwen in de verdere groei van onze kunststofafdeling". De heer Michielsen spreekt nog zijn ongenoegen uit over de aangekondigde verruimde ecotaks. Kunststofverpakkingen zijn voor voeding de meest hygiënische en best recycleerbare verpakkingsvorm. "90 % van onze verpakkingen exporteren wij trouwens naar het buitenland", aldus nog Frans Michielsen.

OVER MIKO

Miko is al meer dan 200 jaar actief in koffieservice en werd in 1998 geïntroduceerd op Eurolist by Euronext Brussels. Miko volgt een "tweepijlerstrategie" waarbij de kernactiviteiten - koffieservice en kunststofverpakkingen - nagenoeg zelfstandige entiteiten zijn met elk hun eigen management, zodat beide activiteiten een eigen groeipad kunnen volgen. De groep stelt 537 mensen te werk en haalde in 2005 een omzet van 82,99 miljoen euro. Momenteel is 45 % hiervan voor rekening van de kunststofdivisie. De overige 55 % wordt gerealiseerd door de koffieserviceafdeling. Miko is een internationale groep met eigen ondernemingen in België, Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije.

EINDE