Ingezonden persbericht


RAPPORT ENERGIERAAD KAN NOG SLIMMER MET MEER AANDACHT VOOR ISOLATIE

Utrecht, 20 november 2006 - In haar adviesrapport 'Een graadje slimmer' concludeert de Algemene Energieraad dat er in huishoudens, mkb en (semi-)overheidsinstellingen nog een besparingspotentieel is van zo'n 10 % van het totale energieverbruik. De Stichting Spaar Het Klimaat ondersteunt deze conclusie, maar betreurt het dat de Energieraad in haar rapport vrijwel voorbijgaat aan het enorme potentieel van na-isolatie.

De Energieraad komt tot een totaal potentieel aan emissiereductie van CO2 van 21 miljoen ton.Uit het rapport 'Kosteneffectieve energiebesparing en klimaatbescherming', dat Spaar Het Klimaat in 2005 door Ecofys liet uitvoeren, blijkt dat isolatie in woningen daarvan liefst een derde voor zijn rekening kan nemen. Dit betreft met name oudere woningen. In circa 5 % van de woningen is zelfs geen isolatie toegepast. Hier is veel energiebesparing te behalen. Bij maar liefst 70 % van alle woningen is het rendabel isolatiemaatregelen toe te passen, d.w.z. de investering verdient zich op een redelijke termijn terug.

De Energieraad beperkt zich in haar advies tot algemene beleidsmaatregelen. Zij concludeert dat alleen met een juiste mix van beleidsinstrumenten die langere tijd worden volgehouden effectief energie kan worden bespaard. De raad bepleit een combinatie van 'harde' en 'zachte' maatregelen. Spaar Het Klimaat heeft voor deze mix een aantal concrete voorstellen:


1. Via regels: sommige bekende technieken, zoals het aanbrengen van HR++-dubbelglas, zouden bij renovatie moeten worden verplicht.
2.Via beprijzing: bijvoorbeeld een lagere overdrachtsbelasting voor energiezuinige woningen zal de bewoners en verhuurders van woningen stimuleren tot nemen van maatregelen.
3. Via voorlichting: overheid en marktpartijen informeren de consument.

Met na-isolatie kunnen we op een gezonde, comfortabele en zuinige manier de gewenste energiebesparing behalen.