Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Stemmen op station Driebergen-Zeist

Stembureau 29 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De locatie voor dit stembureau was de oude stationsrestauratie Driebergen-Zeist. De gemeente nam tijdens de Tweede Kamerverkiezing deel aan het experiment Stemmen in een Willekeurig Stembureau.(SWS). Het doel hiervan was om het de kiezers en dan vooral de gebruikers van het openbaar vervoer nog gemakkelijker te maken hun stem uit te brengen.

Speciaal voor de gebruikers van het openbaar vervoer opende het stembureau al om 6.30 uur; een uur eerder dan het tijdstip waarop de overige stembureaus opengingen. Alhoewel: een vroege kiezer gaf aan dat het stembureau op het station in Zwijndrecht al vanaf 5.30 uur was geopend. Deze stemmer verbaasde zich over het stembureau op het station Driebergen-Zeist; hij had hier nergens over gelezen.

Het was voor de leden van het stembureau, Wendely Prinsen, Robin de Boer en Gert Dunnewind, in de vroege ochtenduren hard doorwerken om het stembureau op tijd ingericht te krijgen. Pas om 6.12 uur kregen de leden toegang tot de oude stationsrestauratie. Precies op tijd was de stemmachine geïnstalleerd. Mevrouw Schildmeijer uit Driebergen-Rijsenburg was om 6.30 uur de eerste kiezer die haar stem uitbracht. Niet omdat deze kiezer met de trein mee ging, maar omdat ze samen met haar man een lange autorit naar het buitenland voor de boeg had. ,,Dit scheelt ons toch mooi een uur.

Henk Vinkers, ook uit Driebergen, reageerde enthousiast over het feit dat hij in de oude stationsrestauratie zijn stem kon uitbrengen en maakte dankbaar gebruik van het vroege openingsuur. ,,Ik neem altijd de trein van 7.15 uur naar Utrecht. Aangezien ik vanavond pas laat thuis kom, is dit voor mij een ideale gelegenheid om mijn stem uit te brengen en op tijd op mijn werk te komen.

In het eerste, en extra uur, uur dat het stembureau open was, brachten dertig kiezers hun stem uit. Ook bij de verkiezing van de leden van Provinciale Staten op 7 maart 2007 wordt een stembureau in de oude stationsrestauratie ingericht.