Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Let de Stigterpad weer een stap dichterbij

De aanlegvergunning voor het Let de Stigterpad (het aan te leggen fietspad tussen Rhenen en Driebergen) staat in de krant. Wanneer de vergunningen worden afgegeven kan de aanleg van het Let de Stigterpad beginnen. Om er zeker van te zijn dat bij de aanleg van dit fietspad geen schade zal worden gedaan aan flora en fauna, is een natuurtoets uitgevoerd door Provincie Utrecht. Dit in het kader van de Flora- en faunawet. Tevens is hierbij onderzocht of de oude boskernen worden aangetast.

Breeveen
Op het grootste deel van het tracé zijn geen beschermde dier- of plantensoorten, horsten van roofvogels, andere permanente nesten of voor vleermuizen geschikte holten aangetroffen. Alleen bij het natuurterrein Breeveen (net ten noorden van Leersum en eigendom van Het Utrechts Landschap) komen twee beschermde reptielensoorten voor, te weten de Hazelworm en de Levenbarende hagedis. Ook bevinden zich hier nesten van bosmieren. Op dit punt zal in overleg met Het Utrechts Landschap het fietspad zo worden aangelegd dat er geen negatieve gevolgen voor de reptielen optreden en de bosmierennesten blijven bestaan.

Oude boskernen worden niet aangetast. Op twee plaatsen worden oude boskernen door het tracé geraakt. Door een adequate aanleg van het fietspad worden deze niet aangetast.

Een aanvraag van ontheffing van de Flora- en faunawet is niet nodig. Er zal zorgvuldig omgegaan worden met de omgeving tijdens de aanleg van dit Let de Stigterpad. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vindt dit van groot belang, belangrijke doelstellingen zijn natuurbehoud en natuurontwikkeling.

Het tracé is overigens zorgvuldig ontwikkeld. Hiervoor is overleg gevoerd met alle terreineigenaren. Tevens is er een informatieavond georganiseerd, waarbij het tracé is voorgelegd aan de omwonenden en overige geïnteresseerden. Op basis van opmerkingen tijdens deze avond is het tracé nog aangepast.

Mocht u de uitkomsten van de natuurtoets willen inzien, dan kunt u deze vinden op:
www.nationaalpark-utrechtseheuvelrug.nl onder het kopje Actueel, en dan onder nieuws.
Ook kunt u contact opnemen met de schrijver van de natuurtoets, de heer Frank Hoffmann van de Provincie Utrecht tel: (030) 2582159 of email: frank.hoffmann@provincie-utrecht.nl.