Ministerie van Defensie

22-11-2006 10:08

SAR-HELIKOPTER NEERGESTORT

Een search and rescue (SAR)-helikopter van
de Kustwacht is afgelopen nacht in de Noordzee gestort, 25 kilometer ten noordwesten van Den Helder. De helikopter was onderweg naar het vasteland om de bemanning van een boorplatform te evacueren na een volledige stroomuitval aldaar. Door nog onbekende oorzaak stortte de helikopter in zee waarbij een noodsignaal werd uitgezonden.

Het kustwachtcentrum in Den Helder sloeg alarm en zette twee Lynx-helikopters van de Koninklijke Marine, drie reddingsboten van de KNRM en een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht in. De kustwachtvaartuigen Waker en Arca die op dat moment in de buurt voeren werden ook direct naar het gebied gedirigeerd. Door deze combinatie van boten en helikopters konden alle zeventien inzittenden anderhalf uur na het neerstorten van de helikopter levend uit zee worden opgepikt.

Eén van de drenkelingen kampte met lichte
onderkoelingsverschijnselen. Hij werd per Lynx-helikopter afgevoerd naar Marinevliegkamp De Kooy. De zestien andere drenkelingen zijn door een kustwachtvaartuig naar Den Helder gebracht. Daar werden ze opgevangen op de Marinekazerne en ondergingen ze een medische controle, waarbij ze desgewenst konden praten met een maatschappelijk werker. Allen keerden daarna veilig huiswaarts.