Ingezonden persbericht


Middenmeer, 22 november 2006

Digitale registratie klauwaandoeningen zorgt voor gezonde veestapel

AB heeft in samenwerking met het Nederlands Rundvee Syndicaat (NRS) een nieuw product ontwikkeld, waarbij de klauwgezondheid van de koeien wordt vastgelegd: Digitaal klauwscoren. De registratie van deze gegevens helpen veehouders bij de algehele bedrijfsvoering. De veehouder kan op de lange termijn bijvoorbeeld beter beoordelen welke maatregelen tegen klauwaandoeningen het beste uitpakken en in welke bloedlijn veel aandoeningen voorkomen.

Zo'n 10% van de gevallen waarbij een koe gedwongen moet worden afgevoerd, kent een klauwaandoening als oorzaak. Het is voor een veehouder dan ook zeer belangrijk dat de klauwgezondheid van de koe optimaal is. Door middel van een mobiele computer (PDA) registreert de klauwverzorger van AB Noord-Holland de klauwgegevens van de koe. Vanuit de PDA worden de gegevens doorgezonden naar NRS, die ze vervolgens verwerkt tot een rapport en per e-mail naar de veehouder stuurt. Deze rapportage kan de agrariër gebruiken bij het nemen van beslissingen die bijvoorbeeld betrekking hebben op voeding of het fokbeleid.

"Digitaal klauwscoren maakt onze klauwverzorgingsdienst nog aantrekkelijker voor de veehouder", zegt directeur John-Pieter Schipper. "Voor slechts E12,50 beschikt men over een enorme hoeveelheid bedrijfsinformatie. Onze klauwverzorgers hebben bijzonder veel kennis in huis. Met de komst van Digitaal Klauwscoren wordt deze kennis nu beter benut en inzichtelijk gemaakt. En dat is nuttig voor ons én onze klanten."

AB Noord-Holland is dé personeelsvoorziener in Noord-Holland op het gebied van onder meer agrarisch personeel. Daarnaast is AB ook actief in omringende sectoren, zoals bij bedrijven in de bouw, grond-, weg- en waterbouw, metaalsector, groenvoorziening en transportsector. Met zo'n 350 vaste medewerkers in dienst is AB Noord-Holland één van de grotere werkgevers in de provincie.

////////////////////////////////////////////// Einde persbericht //////////////////////////////////////////////



Ingezonden persbericht