Verkeershandhaving


Tractoren krijgen kenteken

22 november 2006

In 2009 krijgen tractoren en andere landbouwvoertuigen een kenteken. Ook wordt een rijbewijsplicht voor bestuurders vanaf 16 jaar ingevoerd. Verder wordt de maximumsnelheid voor bepaalde (moderne) typen landbouwvoertuigen op veel wegen verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur. Dit schrijft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Veiliger en beter handhaafbaar
Het doel van deze maatregelen is de veiligheid van het gebruik van landbouwvoertuigen te bevorderen en de handhaving te vereenvoudigen. Zo zijn(verkeers)overtredingen dankzij de kentekenplicht makkelijker te signaleren en te bestraffen.

Betere doorstroming
Uit recent onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van Rijkswaterstaat blijkt dat verhogen van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen op sommige (doorgaande) wegen van 25 naar 40 kilometer per uur de verkeersveiligheid, verkeersafwikkeling en doorstroming ten goede komen. Ook heeft de invoering van een rijbewijsplicht voor bestuurders van landbouwvoertuigen die 16 jaar of ouder zijn een positief effect op de verkeersveiligheid.