Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Jan Schoonenboom neemt afscheid van de WRR

Jan Schoonenboom nam gisteren 21 november, officieel afscheid als lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Op 21 maart 1973 trad Jan Schoonenboom in dienst van de WRR. Hij heeft in de afgelopen dertig jaar een beslissend stempel gedrukt op het werk van de WRR en daarmee ook op de raad zelf.

Jan Schoonenboom (1942) studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen.

Foto Schoonenboom

Jan Schoonenboom (1942) studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Van 1967 tot 1973 was hij werkzaam bij het ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid, aanvankelijk als wetenschappelijk medewerker van de directie Algemene Sociale Aangelegenheden en later als hoofd van de afdeling Bijzondere Groepen. Sinds 1973 is hij verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid als lid van de wetenschappelijke staf. Hij hield zich daar bezig met uiteenlopende onderwerpen, zoals emancipatie van vrouwen, ontwikkeling van waarden en normen, allochtonen, massamedia, toekomstverkenning, sociale zekerheid, ruimtelijke ordening, veiligheidsbeleid, uitbreiding van de Europese Unie, ontwikkelingssamenwerking, milieubeleid, duurzaamheid en - recent - de internationale ontwikkeling van de politieke islam. Onder zijn leiding verscheen in 2004 het rapport `De Europese Unie, Turkije en de islam'. Van 1989 tot 1995 was hij bijzonder hoogleraar Toekomstverkenning en beleid aan de Landbouwuniversiteit. Zijn oratie was getiteld: `Tussen utopie en dystopie'. Hij is in 1993 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. In 2006 was Jan Schoonenboom voorzitter van de projectgroep Islam, dit resulteerde in het rapport Dynamiek in islamitisch activisme. Aanknopingspunten voor democratisering en mensenrechten.

Bij gelegenheid van zijn afscheid is door voorzitter Wim van de Donk aan Jan Schoonenboom een liber amicorum getiteld Laten we wel wezen... aangeboden met bijdragen van (oud-) voorzitters en (oud-) leden van 'staf en raad'. De auteurs van deze vriendenbundel maar ook alle overige medewerkers van de WRR wensen Jan een "al even integrale als verrassingsvolle, een beetje beleidsgerichte, maar vooral gelukkige en gezonde toekomst toe".