MINBZK: Samenwerking om vitale infrastructuur te beveiligen

Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Nauwere samenwerking om vitale infrastructuur beter te beveiligen

De ministerraad van 3 november heeft ingestemd met een voorstel van minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om als pilot een Nationaal Adviescentrum Vitale Infrastructuren (NAVI) in te richten. Dit adviescentrum moet een structurele bijdrage leveren aan de bescherming van de vitale infrastructuur in Nederland tegen dreigingen door moedwillig menselijk handelen, zoals criminaliteit en terrorisme. Het NAVI zal vitale sectoren (zoals het de energiesector en de waterleidingsector) adviseren en ondersteunen bij noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.

In het NAVI gaan overheidsdiensten, zoals politie, AIVD en NCTb nauw samenwerken met eigenaren en beheerders van vitale infrastructuur. De overheidsdiensten zullen informatie aanleveren over ontwikkelingen, trends en wijzigingen in de werkwijze van criminelen en terroristen. Op basis van deze informatie kunnen de vitale sectoren hun beveiligingsmaatregelen aanpassen of opvoeren.

De pilot is in eerste instantie voor een periode van twee jaar. Op basis van een evaluatie zal besloten worden over de definitieve vorm, plaatsing en financiering van het NAVI. Voor de pilot is 5 miljoen euro beschikbaar.


Noot voor de redactie,