Gemeente Den Haag

november 2006
Maatregelen gezond financieel beheer DSO (22 november)

De Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) heeft de eerste stappen gezet in het op orde brengen van het financieel beheer. Hiermee wordt voorkomen dat de financiële onzekerheden uit de jaren 2000 tot en met 2004 op dit onderdeel doorschuiven naar volgende jaren. Het college heeft vandaag besloten tot een raadsvoorstel waarmee "onzekerheden" op het gebied van subsidies voor stedelijke vernieuwing, uit de jaarrekening van 2005 van DSO worden weggewerkt.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) die als beheerwethouder voor DSO verantwoordelijk is, geeft aan dat dit nu de eerste concrete financiële resultaten zijn van de veranderingstrajecten bij deze dienst. "De resultaten zijn hoopgevend maar er is nog wel meer tijd nodig is om alles op orde te brengen", aldus de wethouder. Uit het raadsvoorstel blijkt dat van de 37 miljoen subsidie waarover de Gemeentelijke Accountantsdienst onzekerheden over de verantwoording heeft gerapporteerd, inmiddels 19,3 miljoen adequaat is afgewikkeld. Van 4,5 miljoen gaat het om voorschotbetalingen van projecten die nog niet zijn afgerond en daarom pas later verwerkt kunnen worden. De overige 12,9 miljoen is wel conform de doelstellingen van de subsidies voor stedelijke vernieuwing besteed maar kan niet meer aan alle administratieve voorwaarden voldoen. Hiervoor wordt nu voorgesteld deze te bekostigen door een onttrekking uit de gemeentelijke reserve voor stedelijke vernieuwing. Hiermee komt ook dit bedrag als onzekerheid niet meer terug in de jaarrekening van 2006.

Eerder dit jaar heeft de Gemeentelijke Accountantsdienst de jaarrekening van DSO over 2005 niet goedgekeurd omdat het financieel beheer niet op orde was. Eind april heeft wethouder Norder daarom acties in gang gezet om de bedrijfsvoering bij DSO te verbeteren. Het gaat daarbij om het wegwerken van onvolkomenheden in de jaarrekening, werving van goede financiële mensen, centraal organiseren van het subsidiebeheer binnen de dienst, het op orde brengen van de kwaliteitsborging en de interne controle, verbeteren van de processen via EOS en herstructurering van de financiële en ondersteunende functies.