European Union



IP/06/1613

Brussel, 21 november 2006

Verklaring van de commissarissen Vladimír Spidla en Danuta Hübner over de ontslagen bij Volkswagen in Vorst

De Commissie is zich bewust van de ernstige gevolgen van een massaontslag bij de Volkswagenfabriek in Vorst voor het Brusselse Gewest en voor België. De commissarissen Vladimír Spidla en Danuta Hübner realiseren zich vooral hoe moeilijk de situatie is voor de werknemers die hun baan kwijtraken.

De Commissie heeft er de laatste maanden de nadruk op gelegd hoe belangrijk het is om werknemers die van baan moeten veranderen, te steunen, door hen met een actief arbeidsmarktbeleid te helpen een andere baan te vinden en door de duur van hun werkloosheid zo kort mogelijk te houden. Dit is de essentie van de veelbesproken 'flexizekerheid'.

Via het Europees Sociaal Fonds geeft de Commissie steun aan maatregelen die gericht zijn op herkwalificatie en scholing van degenen die hun baan hebben verloren. België ontving de afgelopen zes jaar (2000-2006) 1,1 miljard euro.

De commissarissen Danuta Hübner en Vladimír Spidla kondigden vandaag aan bereid te zijn zo spoedig mogelijk met de betrokken gewestelijke autoriteiten in België te overleggen hoe de Europese structuurfondsen het best kunnen worden ingezet bij de aanpak van de gevolgen van de besluiten die de Volkswagendirectie heeft genomen of nog zal nemen.

Beide commissarissen hopen in het kader van het Europese cohesiebeleid een maatregelenpakket voor te stellen om te helpen bij de herscholing van degenen die hun baan verliezen, om degenen die hun eigen bedrijf willen oprichten, daarbij te helpen en om toeleveringsbedrijven te helpen nieuwe markten aan te boren in een poging een eventuele kettingreactie als gevolg van het besluit te temperen.

Commissaris Hübner hoopte ook de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Investeringsfaciliteit (EIF) bij de besprekingen te betrekken om te zien of er leningen kunnen worden verstrekt.

De Commissie herinnert aan het belang vast te houden aan de Europese en nationale voorschriften in geval van massaontslagen, vooral wat het geven van informatie aan en het voeren van overleg met de werknemersvertegenwoordigers betreft. Zoals altijd is de sociale dialoog het belangrijkste instrument om de situatie voor de werknemers zo veel mogelijk te verlichten.