De combi-stem 2006: het best bewaarde publieke geheim van Nederland


Manifestatie van de Combi-stem 2006

DRACHTEN, 20061117 -- Op woensdag 22 november 2006 wordt op veel plaatsen in Nederland de landelijke Manifestatie van de Combi-stem 2006 gehouden. Deze manifestatie speelt zich af in en rond diverse centrale gebouwen waar stembureaus zijn gehuisvest. De activiteiten beginnen 's morgens om half acht en gaan de hele dag door, tot 's avonds negen uur. Initiatiefnemer is het Kiezersinitiatief Combi-stem 2006.

Manifestatie van de Combi-stem 2006

De manifestatie moet het niet hebben van zichtbare en hoorbare festiviteiten. Integendeel, zij manifesteert zich in de toeloop van talloze kiezers naar de stembus, die daar een combi-stem uitbrengen. De combi-stem is een nieuwe manier van stemmen, die is bedacht om de kiezer een stem met een grotere zeggingskracht te geven. Het valt niet met zekerheid te zeggen hoeveel combi-stemmers er op 22/11 mogen worden verwacht. In theorie kunnen het er 10.000 zijn, maar ook 10.000.000. Het Kiezersinitiatief meent dan ook dat het innovatieve alternatief van de combi-stem op dit moment het meest raadselachtige en best bewaarde publieke geheim van Nederland is.

De open brief aan de Nederlandse kiezers

Er zijn aanwijzingen dat steeds meer kiesgerechtigde Nederlanders kennismaken met de combi-stem 2006. De 'open brief aan de Nederlandse kiezers' (zie bijlage 1) lijkt als een 'digitale ondergrondse veenbrand' door Nederland te gaan, maar zonder echt in het nieuws te komen. De kiezers vormen weliswaar een belangrijke doelgroep voor ons als Kiezersinitiatief Combi-stem 2006. Maar dat deze electorale vernieuwing aan veel media-aandacht ontglipt, vindt het Kiezersinitiatief een slechte zaak. De media zullen immers als eerste 'het vuur' moeten kunnen signaleren, wanneer op de avond van de verkiezingsdag deze 'veenbrand' opduikt boven het maaiveld van de verkiezingsuitslagen. En daarvoor zullen de media moeten weten, waaraan zij de uitgebrachte combi-stemmen kunnen herkennen. In de volgende alinea gaat het Kiezersinitiatief daar kort op in. Voor het basisprincipe van de combi-stem 2006 wordt verwezen naar bijlage 1. Essentieel kenmerk van de combi-stem is in elk geval, dat kiezers kunnen stemmen en tegelijk een advies kunnen meegeven aan de partij van hun keuze.

Het herkennen van de combi-stem in de uitslag

Over het herkennen van combi-stemmen kan men uitgebreide statistische filosofieën houden. Maar voor deze eerste verkiezingen waarbij de combi-stem een rol van betekenis kan spelen, voert dat te ver. Het Kiezersinitiatief volstaat daarom met het noemen van de belangrijkste herkenningspunten van de combi-stem 2006 in de
verkiezingsuitslag; zie hierna.
* De adviezen van de combi-stemmers tekenen zich niet af in de stemverdeling over de politieke partijen, maar in de stemverdeling over de kandidatenlijsten.
* De invloed van de combi-stemmen zal zich vooral doen gelden bij slecht scorende, verliezende partijen en minder bij succesvolle, winnende partijen.
* De invloed van de combi-stemmen wordt allereerst zichtbaar in een verminderd aantal stemmen voor de lijsttrekker van de partij.
* De adviezen van de combi-stemmers tekenen zich af waar zich pieken voordoen in de stemverdeling over de kandidatenlijst, vaak met een interval van 10 plaatsen.
* Voorbeeld a: pieken in de stemverdeling bij de kandidaten 5, 15, 25, 35 enz. van een partij tonen, dat combi-stemmers meer aandacht willen voor de economie.
* Voorbeeld b: pieken in de stemverdeling bij de kandidaten 11, 21, 31, enz. van een partij tonen, dat combi-stemmers meer aandacht willen voor de eigen regio.
Zie bijlage 1 voor het verband dat de combi-stem legt tussen deze en andere reeksen kandidaten en de adviezen die kiezers via hun stem kunnen meegeven.

Dezelfde mogelijkheid voor alle kiezers

Er is nog een reden waarom het Kiezersinitiatief een belangrijke rol ziet weggelegd voor de media. Zolang veel kiezers niet op de hoogte zijn van het alternatief van de combi-stem, wordt hun de democratische keuze onthouden om er wel of niet gebruik van te maken. Naar de mening van het Kiezersinitiatief zou onze samenleving zichzelf daarmee tekort doen. De combi-stem 2006 is, als enige serieuze vernieuwing van ons kiesstelsel, operationeel en inzetbaar bij de komende verkiezingen. Het valt toe te juichen wanneer deze electorale innovatie, niet afkomstig van onze regering maar van de kiezers, zijn werk voor 100% zal kunnen doen, door ruim voldoende (vrije) publiciteit vooraf. Het Kiezersinitiatief zal het waarderen wanneer 3.000.000 kiezers een combi-stem kunnen uitbrengen, omdat het nieuws deze kiezers heeft bereikt; het zal in de verkiezingsuitslag zeker zichtbaar zijn. Maar die waardering zal nog veel groter zijn als ook die andere 9.000.000 kiezers diezelfde keuze hebben, omdat alle geledingen van onze maatschappij hebben meegeholpen het lopende vuurtje brandend te houden.

Op zoek naar publicitaire steun voor de combi-stem

Het Kiezersinitiatief ziet dan ook graag diverse instanties, waaronder de media, gezamenlijk toewerken naar een geslaagde Manifestatie van de Combi-stem 2006. In dat geval verwacht het Kiezersinitiatief op woensdag 22 november een zeer bijzondere verkiezingsdag, met een hoog democratisch gehalte. De publicitaire basis is al gelegd; tot en met 22 november as. mag alle verstrekte informatie over de combi-stem 2006 vrij worden vermenigvuldigd, verspreid en gepubliceerd. En dat die informatie ook heel beknopt kan zijn, wordt aangetoond in bijlage 2: de combi-stem route. Het Kiezersinitiatief koestert de verwachting dat op de valreep van de verkiezingen nog veel publicatiekanalen open zullen gaan voor de combi-stem 2006. De verwachting is dat de vernieuwing van ons kiesstelsel hierdoor een flinke impuls zal krijgen, evenals de communicatie tussen politiek, kiezers en media.

Kiezersinitiatief Combi-stem 2006
secretaris Rieks van der Es
Drachten



Bijlage 1 Open brief aan de Nederlandse kiezers


Open brief aan de Nederlandse kiezers

Beste kiezer(s)

Even als kiezers onder elkaar: doe je mee met de combi-stem 2006?

De combi-stem is het ei van Columbus: stemmen EN adviseren vanuit het stemlokaal. Meedoen is simpel. Zoek in het stemhokje net als anders de politieke partij van je keuze.

En let NU op! Zie je graag, dat deze partij na de verkiezingen ...

1 zo doorgaat!!!,
stem dan op hun 1e kandidaat.

2 haar presentatie verbetert,
stem dan op hun 2e kandidaat.

3 verandert van politieke rol (regering of oppositie),
stem dan op hun 3e kandidaat.

4 verandert van politieke vrienden,
stem dan op hun 4e kandidaat.

5 meer aandacht geeft aan de economie,
stem dan op hun 5e kandidaat.

6 meer aandacht geeft aan de ecologie,
stem dan op hun 6e kandidaat.

7 wat opschuift naar links,
stem dan op hun 7e kandidaat.

8 wat opschuift naar rechts,
stem dan op hun 8e kandidaat.

9 haar plannen praktischer maakt,
stem dan op hun 9e kandidaat.

10 meer visie in haar plannen legt,
stem dan op hun 10e kandidaat.

11 meer aandacht geeft aan jouw eigen regio,
stem dan op hun 11e kandidaat.

Met de combi-stem stem je dus niet alleen maar; je geeft ook advies aan de partij waarop je stemt. En dat doe je gewoon vanuit het stemhokje, via de stemmachine of het stemformulier.

Combi-stem TIP: hoe maak je van jouw advies aan de partij een DRINGEND! advies?

Stem dan bijvoorbeeld niet op de 2e, maar op de 12e kandidaat. Tien plaatsen lager dus. Zo adviseer je jouw partij DRINGEND! om haar presentatie te verbeteren. Of stem op de 22e (DRINGEND!!), de 32e (DRINGEND!!!), of zelfs de 72e kandidaat (DRINGEND!!!!!!!), als die tenminste op de lijst staat. Zo werkt het ook bij alle andere adviezen, behalve bij advies 1; dan stem je altijd op de lijsttrekker.

Is dat alles?

Dat is alles; zo simpel werkt de combi-stem 2006. Als veel kiezers een combi-stem uitbrengen, zijn hun adviezen terug te vinden in de verkiezingsuitslag. Wij zullen de Kiesraad, de partijen, de media en de peilingbureaus bijpraten over de combi-stem. Zij kunnen de adviezen van de kiezers dan statistisch uit de verkiezingsuitslag filteren. Kiezerswensen komen zo bij elke partij duidelijk op tafel te liggen.

HELP! Hoe bereiken we al die 12.000.000 kiezers?

Wil je ons helpen? Geef dit bericht dan snel door aan kiesgerechtigde huisgenoten, familie, buren, vrienden, kennissen, collega's. We zijn begonnen op 25 oktober, vier weken voor de verkiezingen. Dat is kort dag. Maar als 12.000.000 kiezers de handen ineen slaan, halen we het.
O ja, nog twee dingen. Na 22 november 2006 is dit bericht niet meer geldig. En als het even kan: maak er geen 'spam' van.

Wil je meer weten?

Kijk op http//www.burgerforumkiesstelsel.nl; klik daar op 'Doe mee' en dan op 'Kiesstelsel-suggesties'. Daar vind je de combi-stem 2006 bijna bovenaan. En op http//www.writersblock.net staat (vanaf begin november) het
artikel 'Het woord is aan de kiezer', met uitleg en voorbeelden. Heb je geen internet? Geen nood; andere kiezers willen vast een handje helpen. Er staan op internet ook nog berichten over de combi-stem van de vorige
verkiezingen. Maar let op: die zijn verouderd. Het gaat nu alleen om de combi-stem 2006.

Tot slot

Begint je achternaam met Com? Mail ons dan even terug. Zo kunnen we globaal ons bereik meten.
Alvast bedankt voor je steun en inzet. Hartelijke groeten van andere kiezers die meedoen met het


Kiezersinitiatief Combi-stem 2006
Secretaris: Rieks van der Es, Drachten
combi-stem2006@vdes.demon.nl



Bijlage 2 De combi-stem route


De combi-stem route; gebruiksaanwijzing voor de combi-stem 2006

* Stel uzelf de vraag: 'Hoe breng ik een combi-stem uit?' Het simpele antwoord staat hieronder.
* Knip dit stukje uit en neem het op 22 november 2006 mee naar het stemhokje.
* Zoek daar op de stemcomputer (of het stemformulier) de politieke partij van uw keuze.
* Nu komt het! Ziet u graag, dat deze partij na de verkiezingen ...

1 zo doorgaat!!!,
stem dan op hun 1e kandidaat.

2 haar presentatie verbetert,
stem dan op hun 2e kandidaat.

3 verandert van politieke rol (regering of oppositie),
stem dan op hun 3e kandidaat.

4 verandert van politieke vrienden,
stem dan op hun 4e kandidaat.

5 meer aandacht geeft aan de economie,
stem dan op hun 5e kandidaat.

6 meer aandacht geeft aan de ecologie,
stem dan op hun 6e kandidaat.

7 wat opschuift naar links,
stem dan op hun 7e kandidaat.

8 wat opschuift naar rechts,
stem dan op hun 8e kandidaat.

9 haar plannen praktischer maakt,
stem dan op hun 9e kandidaat.

10 meer visie in haar plannen legt,
stem dan op hun 10e kandidaat.

11 meer aandacht geeft aan jouw eigen regio,
stem dan op hun 11e kandidaat.

* TIP U kunt van uw advies ook een dringend advies maken. Stem dan bijvoorbeeld niet op de 2e, maar op de 12e kandidaat. Tien plaatsen lager dus. Zo adviseert u uw partij DRINGEND! om haar presentatie te verbeteren.
Of stem op de 22e (DRINGEND!!), de 32e (DRINGEND!!!), of zelfs de 72e kandidaat (DRINGEND!!!!!!!), als die tenminste op de lijst staat. Zo werkt het ook bij alle andere adviezen, behalve bij advies 1; dan stemt u altijd
op de lijsttrekker.

Meer weten? Lees het artikel 'Het woord is aan de kiezer' op http//www.writersblock.net.

Succes met uw stem!
Kiezersinitiatief Combi-stem 2006
combi-stem2006@vdes.demon.nl





Ingezonden persbericht