Vereniging Natuurmonumenten


Afrikaanse savanne op planken wambuis
09-11-2006

De natuur op Oud Reemst, de jongste uitbreiding van natuurgebied Planken Wambuis ten oosten van Ede, doet het goed. Twee jaar geleden is Natuurmonumenten gestart met de herinrichting van Oud Reemst tot natuurgebied. De inrichting is nu gereed. Natuur, recreatie en cultuurhistorie hebben hun plek gekregen. De eerste zeldzame planten en dieren hebben zich al gevestigd. Edelherten, wilde zwijnen en reeën laten zich goed bekijken vanaf een nieuw uitzichtpunt aan de rand van de graasweide.

Op 23 november zal gedeputeerde Keereweer dit project officieel afsluiten. Op zaterdag 2 december, van 14.00 tot 16.00 uur organiseert Natuurmonumenten voor belangstellenden een rondleiding over Oud Reemst. Startpunt is de werkschuur aan de Harderwijkerweg 1 te Otterlo. Ook aangeduid als de N310, ter hoogte van hectometerpaal 54,5. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht en kan bij het bezoekerscentrum Veluwezoom, telefoon 026 497 91 00.

Natuur en cultuurhistorie

Oud Reemst was een landbouwenclave van 80 hectare, ingeklemd tussen de natuurgebieden Planken Wambuis en Nationaal Park De Hoge Veluwe. Door het stoppen van de bedrijfsmatige landbouw bood de vrijkomende landbouwgronden veel kansen voor de natuur. Op het noordelijk deel van Oud Reemst is al sinds de vijftiende eeuw geboerd. Natuurmonumenten zet deze traditie voort en verbouwt hier op biologische wijze granen. Korenbloemen en andere akkerkruiden zijn hier al weer aanwezig. Herten die op Planken Wambuis leven grazen hier 's nachts in grote aantallen. De zuidelijke akker heeft Natuurmonumenten `teruggegeven' aan de natuur. Aan de rand van de zuidelijke akker heeft Natuurmonumenten een poel gegraven, maar verder ontwikkelt deze akker zich spontaan, zonder ingrijpen van de mens, tot een soort graasweide. "Het lijkt net een Afrikaanse savanne", zegt boswachter Herman Veerbeek. "Hier grazen regelmatig edelherten, wilde zwijnen, reeën, schotse hooglanders en pony's met z'n allen tegelijk. Je kunt dan wel vijftig dieren ineens zien."

Recreatie
Op de plek waar enkele landbouwschuren zijn gesloopt, is nu een parkeerplaats ingericht. Vanaf de parkeerplaats kunnen wandelaars en fietsers het natuurgebied intrekken. Een nieuw wandelpad leidt bezoekers naar een uitzichtpunt op de overgang van bos naar de graasweide.

Nieuwe bestemming voor aardappelloods De vroegere aardappelloods is verbouwd tot werkschuur voor medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten en tot vertrekpunt voor excursies. Dankzij een langdurige samenwerkingsovereenkomst tussen Nuon en Natuurmonumenten is het gebouw voorzien van duurzame energietoepassingen. Natuurmonumenten is voor haar eigen stroomvoorziening voor 100% overgestapt op Nuon Natuurstroom. De werkschuur is voorzien van zonnepanelen en warmtepompen.

Zeldzame planten en dieren

De afgelopen zomer hebben inventariseerders al vele bijzondere vondsten gedaan, aldus Veerbeek. Er zijn bijzondere vlinders als de kleine en grote parelmoervlinder en de heivlinder gevonden. Ook groeide er akkerviltkruid en bosdroogbloem. Van het akkerviltkruid is slechts één andere groeiplek in Nederland bekend.