Ingezonden persbericht


persbericht

Stichting Het Nieuwe Stemmen organiseert formateurverkiezing

Op 23 november wijzen de Kamerleden zélf de formateur aan

Stichting "Het Nieuwe Stemmen" zal op donderdag 23 november onder de gekozen Kamerleden een formateurverkiezing houden. Alle nieuwe Kamerleden krijgen de vraag voorgelegd wie zij als formateur zouden willen zien. Op die manier neemt niet automatisch de grootste partij het voortouw bij de formatie maar de partij die een meerderheid krijgt van de Kamerleden. De uitslag wordt bekend gemaakt op www.gekozenformateur.nl.

Wanneer na de Kamerverkiezingen de nieuwe volksvertegenwoordiging de formateur kiest, wordt de voorkeur van iedere kiezer voor coalitie én premier gehoord. De kiezer, die zich druk heeft moeten maken over 'strategisch stemmen', zal in dit nieuwe systeem vrij zijn om op de partij te stemmen die het beste aansluit bij zijn eigen ideeën..

Veel mensen wilden hun stem graag aan één van 'de kleintjes' geven, zoals de ChristenUnie, Groenlinks of D66, maar waren bang dat hun stem verloren zou gaan bij de strijd om het premierschap. Kiezers hebben de afgelopen weken moeten overwegen een strategische stem uit te brengen op één van de twee grote partijen wanneer ze een duidelijke voorkeur hebben voor een linkse of een rechtse coalitie. Deze ontwikkeling doet afbreuk aan de Nederlandse meerpartijendemocratie.

Het zou veel logischer zijn wanneer de gekozen volksvertegenwoordigers de formateur zou kiezen. Ieder kamerlid stemt op de formateur van zijn keuze. Uiteindelijk wordt de kandidaat met een meerderheid gekozen tot formateur. Daarbij hoeft dus niet zo te zijn dat de grootste partij automatisch de formateur levert. Wanneer bijvoorbeeld de PvdA kleiner wordt dan het CDA, maar door de Kamerleden wel als leverancier van de formateur wordt aangewezen, dan geeft de Kamer daarmee aan dat de voorkeur uitgaat naar formateur Bos met een daarbij behorende coalitie. De gekozen formateur is bovendien verzekerd van de steun van een meerderheid in de Kamer.

extra informatie -