Openbaar Ministerie

Nationale Recherche grijpt in bij voorbereiding invoer cocaïne

23 november 2006

In een onderzoek van de Nationale Recherche naar internationale drugshandel zijn 12 verdachten aangehouden die vermoedelijk betrokken zijn bij de voorbereiding van cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.

De verdachten zijn aangehouden in Rotterdam, Hellevoetsluis, Etten-Leur, Utrecht, Woerden en Breda. Bij de doorzoeking van hun woningen is beslag gelegd op administratie en in totaal 100.000 euro aan contant geld. Bij de doorzoeking van een auto van een van de verdachten is bovendien een vuurwapen aangetroffen.

cms_visual_721.jpg

Een op de Seychellen geboren, 54-jarige hoofdverdachte onderhield nauwe contacten met drugsleveranciers, transporteurs en afnemers in Zuid-Amerika, het Caribische Gebied en Nederland. Deze hoofdverdachte verbleef illegaal in Rotterdam.

Onder de aangehouden verdachten bevinden zich ook criminele dienstverleners die vermoedelijk zorg droegen voor het regelen van (legale) bedrijven die gebruikt konden worden voor de drugstransporten.

In het onderzoek, dat zich vooral richtte op de voorbereidingen van drugsimporten, onderschepte de Nationale Recherche vorige maand in Rotterdam een rode sporttas met 20 kilo cocaïne. Daarbij zijn twee verdachten aangehouden.

Voor informatie: Wim de Bruin