FNV KIEM

'Verrassingen' in de verkiezingsprogramma's
Bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen zijn er verschillende apen uit de mouw gekomen. De computer van het Centraal Plan Bureau (CPB) snapt niets van vage beloften. En dus moesten de partijen zelf langs komen om tekst en uitleg te geven. Dat leverde opmerkelijke resultaten op. De FNV vist wat krenten voor u uit de pap.

Onlangs hebben we u er nog opgewezen dat het CDA opeens vindt dat werknemers makkelijker moeten worden ontslagen. De ontslagvergoeding moet van het CDA beperkt worden tot maximaal 6 maanden. Nu blijkt echter ook dat de christen-democraten het spaarloon willen belasten.

Ook de VVD heeft nog wat lijken in de kast. Zo willen de liberalen eigenlijk dat patiënten 10 euro per dag gaan betalen om in een ziekenhuis of GGZ-instelling te liggen. De VVD wil zo de bedlegerigheid in het ziekenhuis terugdringen. Maar dat is nog niet alles. De VVD is ook voor afschaffing van de belastingaftrek van buitengewone lasten, zoals bijzondere ziektekosten. Chronisch zieken kunnen hun borst dus nat maken.

Als de PvdA zijn zin krijgt, worden er niet -zoals beloofd- 15.000 participatiebanen gerealiseerd. Het CPB meldt dat er volgens de PvdAbegroting maar 9000 van dit soort banen vanaf kunnen. De 'gratis' kinderopvang van de PvdA is bovendien alleen voor werkenden en maximaal voor drie dagen.

Volgens de verkiezingsbeloften van GroenLinks krijgt iedereen na een jaar werkloosheid een 'participatiecontract', oftewel een baan tegen het minimumloon. Bij het CPB op het matje bleek het alleen om de groep WW'ers te gaan die geen WW-aanspraken meer heeft.

De ChristenUnie wil bij nader inzien de ontslagvergoedingen verrekenen met de WW. Ten opzichte van het verkieizingsprogramma biedt deze partij nog een 'leuke' verrassing. Want hoewel de afschaffing van no-claim in de ziektekostenverzekering overeind blijft, komt er wel een eigen bijdrage voor in de plaats. Een sigaar uit eigen doos dus. De SGP wil dat de nieuwe WAO'ers, oftewel mensen in de WIA, meer gaan leven van het geld van hun partner.

Toch goed om even rekening mee te houden, als u zo direct gaat stemmen...

---