Nederland fietst nog meer

Rai vereniging

In 2005 legden we met onze 18 miljoen fietsen maar liefst 15miljard kilometer af, ofwel gemiddeld 917 kilometer per inwoner. In 2004 fietsten we nog 14,4 miljard kilometer ofwel 883 kilometer per inwoner. Dit blijkt uit de gegevens gepubliceerd in Mobiliteit in Cijfers Tweewielers 2006, een jaarlijkse uitgave van BOVAG en RAI Vereniging.

Miljoen gemotoriseerde tweewielers
Nederland had, als het om tweewielers gaat, vorig jaar de wind in de rug. De verkoop van fietsen eindigde met ruim 1,2 miljoen stuks opnieuw op een hoog niveau, terwijl de vraag naar brom- en snorfietsen, na een stagnatie in 2004, aantrok met 4,4 procent tot 40.859 exemplaren. De afzet van motorfietsen daalde licht met 4,2 procent tot 16.814 machines. Opmerkelijk is het toegenomen gebruik van de fiets in 2005. Nederlanders legden gezamenlijk 15 miljard kilometer per fiets af, 600 miljoen kilometer meer dan in 2004. Ook internationaal scoort Nederland qua tweewielerbezit en gebruik hoog. Met gemiddeld meer dan een fiets per inwoner kent ons land al jaren het hoogste fietsbezit ter wereld. Het Nederlandse motorfietsbezit is sinds 1993 ruimschoots verdubbeld tot 553.000 machines. Dat komt overeen met een achtste plaats op de Europese ranglijst.

Statistisch tweeluik
Mobiliteit in Cijfers Tweewielers 2006 brengt de Nederlandse markt voor motorfietsen, fietsen en brom/snorfietsen nauwkeurig in kaart. Daarnaast worden de ontwikkelingen weergegeven die spelen in de ons omringende landen. Tevens is er informatie over geregistreerde diefstal van gemotoriseerde tweewielers, motorrijbewijzen en bromfietscertificaten te raadplegen in deze uitgave. Naast de tweewielereditie verschijnt er ieder jaar Mobiliteit in Cijfers Autos. Mobiliteit in cijfers Autos 2006 geeft de meest actuele cijfers van de automobiliteit in Nederland weer. Naast informatie over bezit, registraties en het gebruik wordt in deze uitgave uitgebreid stilgestaan bij de economische en fiscale betekenis van de verschillende vervoermiddelen. Zo zijn onder andere de ontwikkeling van het wagenpark, de voertuigemissies, de fileminuten en de autoaccijnzen erin terug te vinden.