Socialistische Partij

SP tweede partij in Alkmaar

23-11-2006 * In Alkmaar heeft de SP 21,96 procent van uitgebrachte stemmen binnengehaald. Als het aan de Alkmaarders had gelegen was de SP daarmee de tweede partij van Nederland geworden, achter de PvdA.

Het CDA werd in Alkmaar door de SP verslagen. De Christendemocraten kregen 19,36 procent van de in Alkmaar uitgebrachte stemmen. De liberalen van de VVD werden in Alkmaar ver voorbijgestreefd: zij kregen 13,96 procent. De partij van Wouter Bos werd de grootste met 23,62 procent van de stemmen.
Afgezet tegen de resultaten van de verkiezingen in 2003 komt ook in Alkmaar de opmars van de SP duidelijk tot uitdrukking. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2003 stemde 8,61 procent van de Alkmaarders op de SP en werd de partij vierde, achter de VVD (17,39 procent), het CDA (19,98 procent) en de PvdA (32,7 procent). De SP kreeg deze verkiezingen meer dan tweeëneenhalf keer zoveel steun onder de Alkmaarse bevolking dan in 2003. En ook in Alkmaar is de val van de PvdA opmerkelijk; de partij verloor 28 procent van zijn aanhang. Jammergenoeg kreeg de `rechtvaardige anti-moslim- c.q. anti-buitenlanderpartij' ook in Alkmaar aardig wat bijval; Wilders haalde 5,66 procent van de stemmen binnen. Er is dus nog een hoop werk te verzetten om te laten zien dat de ware splijtzwam in de samenleving, die voor het grootste deel toch echt bestaat uit mensen met een normale baan, niet de hoofddoek of de baard is, maar sociale ongelijkheid, verschil in kansen en de macht van het kapitaal. Met de winst in deze verkiezingen lijken er in ieder geval genoeg mogelijkheden voorhanden om dit punt de komende tijd goed onder de aandacht te brengen.

Maandag 27 november om 20.00 uur is er weer een bijeenkomst in de buurthuis De Watertoren. Er wordt gepraat en gediscussieerd over de betekenis en de geschiedenis van het socialisme en natuurlijk blijven de verkiezingen niet onbesproken. De bijeenkomst is gratis en open voor alle geïnteresseerden.