Provincie Overijssel

Regierungspräsident Münster krijgt onderscheiding

Afbeelding

De heer Dr. Jörg Twenhöven, Regierungspräsident in Münster, is voor zijn inzet bij het verbeteren van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding is vandaag uitgereikt door de Overijsselse Commissaris van de Koningin, mr. Geert Jansen.

De ontwikkeling en uitwisseling van kennis op het gebied van taal en cultuur ligt de heer Twenhöven na aan het hart. Zo heeft hij er destijds als burgemeester van Münster voor gezorgd dat het âZentrum für Niederlande Studienâ in het historische gebouw Krameramtshaus ondergebracht kon worden. Sinds zijn benoeming als Regierungspräsident, op 23 november 1995, heeft hij het voorzitterschap van het Kuratorium van dit Zentrum overgenomen. Het âZentrum für Niederlande Studienâ van de Westfälische Wilhelmsuniversität in Münster is de belangrijkste faculteit van Nederlandse taal en cultuur in Duitsland. Daarnaast heeft de heer Twenhöven de deur geopend voor Gelderse en Overijsselse ambtenaren om mee te draaien in het apparaat van de Bezirksregierung. Hiermee is het onderlinge begrip over elkaars cultuur en de manier van werken bevorderd.

Veel grensoverschrijdende resultaten

In de afgelopen periode is er in de samenwerking tussen Zuidoost-Nederland en Noordrijn-Westfalen veel bereikt. De heer Twenhöven heeft zich onder andere actief ingezet bij de discussies over de betekenis van de A1 als belangrijke ontwikkelingsas, de ontluikende samenwerking in de Stadsdriehoek Osnabrück, Münster, Enschede en Hengelo en het stimuleren van de samenwerking tussen universiteiten en hogescholen. Daarnaast is er mede door de steun van de heer Twenhöven een nieuwe aansluiting tussen het Duitse en Nederlandse spoornet gekomen (treinverbinding Gronau â Enschede). De Euregio is ook dankzij de niet-aflatende inspanningen van Jörg Twenhöven een toonaangevend voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking in Europa. Dit geldt niet alleen voor het sociaal-culturele werk, maar ook voor de sociaal-economische ontwikkeling in dit gebied. Op het gebied van openbare orde en veiligheid is de heer Twenhöven betrokken bij de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie en de rampenbestrijding.

Werkprogramma Zuidoost-Nederland - Noordrijn Westfalen

De benoeming van de heer Twenhöven vond plaats tijdens het bestuurlijke overleg dat de Commissarissen van de Koningin uit Overijssel, Gelderland en Limburg en de Regierungspräsidenten uit Keulen, Düsseldorf en Münster tweemaal per jaar voeren over grensoverschrijdende samenwerking. Tijdens dit zogenaamde 3+3 overleg hebben de betrokken partijen het werkprogramma Zuidoost-Nederland â Noordrijn-Westfalen vastgesteld. Hierin staan de gezamenlijke ambities en grensoverschrijdende activiteiten op het gebied van:
* Bestuurlijke samenwerking, openbare orde en veiligheid
* Ruimtelijke ordening en geodata-infrastructuur
* Milieu

* Natuur en landschap en waterbeheer

* Mobiliteit en infrastructuur

* Economie, innovatie, onderwijs, onderzoek en wetenschap.