Independer.nl

Independer: Hoogervorst moet opzegtermijn zorgverzekering verlengen

Overstappen wordt voor veel zorgverzekerden praktisch onmogelijk als er niet wordt ingegrepen. Als gevolg van de lange acceptatieperiode zouden consumenten komend weekend moeten beslissen over een eventuele overstap, terwijl ze nog geen nieuw aanbod van hun zorgverzekeraar hebben ontvangen. Dat is het gevolg van de Zorgverzekeringswet van Minister Hoogervorst.

Tot 31 december kunnen verzekerden hun zorgverzekering opzeggen. In de praktijk komt dat, na aftrek van de kerstperiode, neer op slechts 4 volle weken om zekerheid te krijgen over acceptatie. Deze periode is vaak hard nodig om het acceptatietraject af te kunnen ronden. Om zeker te zijn zouden consumenten komend weekend een besluit moeten nemen. Dat is niet mogelijk omdat de meerderheid van de consumenten het voorstel van de huidige verzekeraar nog niet heeft ontvangen. Daarnaast zijn de voorwaarden en collectieve kortingen niet volledig bekend. Minister Hoogervorst gaat in zijn brief aan de kamer (bijgevoegd) volledig aan deze problematiek voorbij en wijst het voorstel tot verlenging, dat de PvdA deed, af op grond van administratieve lasten bij verzekeraars.

Independer enquêteerde de afgelopen dagen 9000 bezoekers aan de site die zich oriënteerden op een nieuwe zorgverzekering. Hieruit blijkt dat deze, meest bewuste consumenten, slecht geïnformeerd zijn over de overstaptermijnen.

De uitkomsten in het kort:

- 45% weet niet dat de huidige zorgverzekering vóór 1 januari a.s. moet worden opgezegd

- 89% heeft momenteel een aanvullende verzekering

- 79% heeft, op 21 november jl., nog geen voorstel van de huidige verzekeraar ontvangen
- 32% overweegt over te stappen, 42% denkt daar nog over na

Overstappen is niet altijd zo eenvoudig als Hoogervorst suggereert:
- Voor ruim 30% van de aanvullende verzekeringen geldt een medische selectie.
- Vrijwel iedereen brengt basis en aanvulling onder bij dezelfde verzekeraar.
- De acceptatieprocedure neemt veelal 4 en soms meer weken in beslag.
- Opzeggen zonder zekerheid over acceptatie bij de nieuwe verzekeraar is onverstandig.
- Er geldt geen wettelijke acceptatieplicht voor de aanvullende verzekeringen.

Helaas heeft Minister Hoogervorst pas op 15 november jl. gereageerd op de eerdere vragen van Independer en de PvdA over dit onderwerp. Deze brief is vanwege de verkiezingen nauwelijks in de publiciteit gekomen. Ook is er tot op heden geen informatiecampagne om het publiek te informeren over de uiterst krappe tijdslijnen.

Independer acht de huidige regelgeving onredelijk en zeer ongewenst voor het Nederlandse publiek, maar bovenal in strijd met de gewenste marktwerking. Daarom onderzoekt Independer.nl momenteel de mogelijkheid om via een kort geding de overheid te dwingen de opzegperiode te verlengen tot 31 januari 2007 en roept andere partijen, die het belang van de consument centraal stellen, op zich hierbij aan te sluiten.