Gemeente Enschede

Bibliotheek en gemeente akkoord over invulling van de bezuiniging

De vestiging van de bibliotheek aan de Zonstraat in Twekkelerveld blijft bestaan. Het filiaal in wijkcentrum Het Kompas wordt op termijn gesloten. Voor de sluiting van deze vestiging van de bibliotheek worden alternatieven uitgewerkt. Dat is het resultaat van gesprekken tussen de directie van de bibliotheek en de gemeente Enschede over de invulling van de noodzakelijke bezuiniging van EUR 266.000,- vanaf het jaar 2009.

In het overleg tussen de bibliotheek en de gemeente is geconstateerd dat het structureel bezuinigen van een bedrag van EUR 166.000,- met pijn en moeite kan worden gerealiseerd. De bibliotheek staat op het standpunt dat dit slechts mogelijk is door het sluiten van één van de filialen in Enschede-Noord (het filiaal in Het Kompas). De gemeente Enschede en de bibliotheek betreuren dit, maar zullen ervoor zorgen dat in stadsdeel Noord minimaal één goede bibliotheekvoorziening aanwezig blijft, aangevuld met andere passende
bibliotheekvoorzieningen in de wijk. Mogelijke alternatieve bibliotheekvoorzieningen worden op korte termijn opgepakt.

Daarnaast starten de gemeente en de bibliotheek een traject waarin op basis van de toekomstvisie, in samenwerking met scholen/maatschappelijke instellingen en gebruik makend van arbeidsmarktmaatregelen, gewerkt wordt aan een nieuwe manier van werken in de wijk. Gemeente en bibliotheek streven ernaar om in dit traject nog eens EUR 100.000,- te besparen. In de loop van 2008 wordt hierover aan de gemeenteraad gerapporteerd. Ook aan de verbetering van de huisvesting van de centrale bibliotheek zal hierbij aandacht worden besteed.

Als, ondanks de uiterste inspanning van beide partijen, de laatstgenoemde bezuiniging van
EUR 100.000,- niet wordt gehaald, zal het college de gemeenteraad voorstellen deze bezuiniging alsnog ten laste van andere posten te brengen.

23 november 2006