PvdA Rotterdam


Persbericht

woensdag 22 november 2006

Rioolwater over de vloer; optreden corporatie schiet tekort

Vorige week was PvdA-raadslid Duco Hoogland in een huis in Rotterdam-Zuid waar het rioolwater letterlijk over de vloer stroomde. Tot twee keer toe in één maand tijd. Het PvdA-raadslid was door de bewoner uitgenodigd om de smeerboel en ravage met eigen ogen te komen bekijken.

Duco Hoogland: "Deze man woonde net 3 maanden met zijn vrouw en dochtertje in de woning aan de Hilledwarsstraat in de Afrikaanderwijk. Hij betaalt zijn 500 euro huur netjes en ondanks de wat late plaatsing van de keuken was hij erg tevreden met zijn nieuwe woning. Ik trof hem echter hopeloos aan. Het rioolwater staat hem aan de lippen."

Eind oktober gebeurde het dat het rioolwater, inclusief de bijbehorende uitwerpselen, via het doucheputje naar binnen stroomde in de woning aan de Hilledwarsstraat. Weg laminaat, weg investeringen in de net opgeknapte woning. Een buitengewoon vervelende situatie waarbij, vindt de PvdA-fractie, je moet kunnen rekenen op adequaat optreden van de woningbouwcorporatie. Misschien is de woningbouwcorporatie niet verantwoordelijk voor het riool, zij is wel verantwoordelijk voor de woningen die zij verhuurt. Het was niet de eerste keer dat deze woning last had van naar binnen stromend rioolwater. En ook andere woningen in de straat hebben met dit probleem te maken. De woningbouwcorporatie was dus al op de hoogte van het probleem. Het was op z'n minst netjes geweest om dit gebrek te melden aan de nieuwe huurder voordat de huur een feit was.

Hoogland: "Ik vind dit een situatie waarbij ik van een corporatie verwacht dat zij met een koninklijke oplossing voor gedupeerden komen. Er gebeurde echter niets. De man zit momenteel zonder woning, zijn vrouw en dochter zijn elders ondergebracht. En op 4 november is de woning voor de 2e keer ondergelopen."

Duco Hoogland stelt hierover donderdag 23 november vragen aan de wethouder in het vragenhalfuur van de Rotterdamse gemeenteraad.


_______________________________

Voor de redactie/meer informatie:

Duco Hoogland, 06-28275410

Als bijlage bij dit bericht de schriftelijke vragen ter mondelinge beantwoording van Duco Hoogland aan de wethouder.

Monique Smits, communicatie
010-4179368, 06-12355791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl

Fractie PvdA Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam
010-4172105
pvda@stadhuis.rotterdam.nl www.pvdarotterdam.nl

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen ter mondelinge beantwoording cf. art. 18 van het Reglement van Orde

Rotterdam, 21 november 2006

Geacht College,

Betreft: Rioolwater tot aan de lippen

Afgelopen week werd ik door een bewoner van onze stad bij hem thuis uitgenodigd. Hij woont nu 3 maanden in een nieuwe woning aan de Hilledwarsstraat in de Afrikaanderwijk. Hij betaalt zijn 500 euro huur netjes en ondanks de wat late plaatsing van de keuken was hij erg tevreden met zijn nieuwe woning. Ik tref hem echter aan in een reddeloze situatie. Het rioolwater staat hem aan de lippen. Op 23 oktober werd deze hardwerkende inwoner van onze stad getroffen door een omgekeerde werking van het riool. Via zijn doucheafvoer stroomde het rioolwater bij hem naar binnen, inclusief bijbehorende uitwerpselen. Weg laminaat, weg investeringen in het huis. Een huilend dochtertje van 3 jaar oud en een gezin in de problemen. Een buitengewoon vervelende situatie. Een situatie waarin men van een corporatie mag verwachten dat er een koninklijke oplossing voor de gedupeerden wordt geboden. Er gebeurde echter niets. De man zit momenteel zonder woning, zijn vrouw en dochter zijn elders ondergebracht. Op 4 november is de woning wederom onder gelopen.

In de straat zijn soortgelijke gevallen bekend.


1. Hebt u vaker gehoord dat de inhoud van het riool in een woning omhoog komt?
2. Wie is hiervoor aansprakelijk?

In de straat is een aantal jaren geleden een gemaal geplaatst


3. Kan dit gemaal de problemen die bewoners van de Hilledwarsstraat beleven veroorzaken?

Vestia was op de hoogte van de problemen die zich in de betreffende woning hebben voorgedaan en heeft dit niet aan de toekomstige bewoner gemeld.


4. Hoe beoordeelt u het handelen van Vestia in deze zaak?

De bewoner kreeg als advies een aantal straatstenen te verwijderen om zo het riool de straat op te kunnen laten lopen in plaatst van zijn huis in. Meerdere bewoners in de straat hebben deze suggestie gehad.


5. Wat vindt u van deze suggestie?

Vestia heeft de bewoner geen opvang geboden.


6. Wat vindt u hiervan?

Met vriendelijke groet,

Duco Hoogland


---- --