Wageningen Universiteit

23 november 2006

Persbericht, Embargo tot donderdag 23 november 12.00 uur, i.v.m. publicatietijdstip rapporten

Nieuwe plantaardige grondstoffen komen eraan

Internationale onderzoekers publiceren rapporten over de mogelijkheden.

Een internationale groep van wetenschappers verenigt in het EPOBIO project publiceert vandaag, donderdag 23 november, haar eerste serie rapporten over de mogelijkheden van planten als basis voor energievoorziening en grondstoffen voor gebruiksgoederen. In deze rapporten is de daarvoor beschikbare kennis op een rijtje gezet en is de kennis geïdentificeerd die nog nodig is om tot producten in de markt te komen. Plant Research International van Wageningen UR leverde een belangrijke bijdrage aan de rapporten, onder andere vanuit de uitgebreide expertise op het vlak van veredeling, teelt en milieuaspecten.

Programma-directeur van EPOBIO, professor Dianna Bowles van University of York: 'De twee belangrijkste bedreigingen voor onze huidige maatschappij zijn de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, welke op termijn opraken en de klimaatsverandering. Planten hebben de mogelijkheid om alle producten die nu nog uit aardolie worden gemaakt te vervangen. Hierdoor kunnen we voor de toekomst een duurzame samenleving creëren en tegelijkertijd een oplossing vinden voor de stijgende energieprijzen, de leveringszekerheid van grondstoffen en de milieueffecten'.

Wat heb je vandaag allemaal al gedaan; thee gezet, naar het werk gereden, een e-mail of een sms verstuurt? Al die activiteiten zijn afhankelijk van de grondstof olie. Het plastic van de waterkoker, de brandstof voor de auto, de auto zelf, het toetsenbord en de mobiele telefoon. In onze consumptiemaatschappij gaan de ontwikkelingen steeds sneller, terwijl de voorraad fossiele grondstoffen afneemt. Het effect van het verbruik van fossiele grondstoffen op het milieu wordt steeds duidelijker. Planten kunnen de plaats innemen van fossiele grondstoffen als basis voor onze energievoorziening en als grondstof voor dagelijkse gebruiksgoederen.

Revolutionaire mogelijkheden
Planten zijn 'groene fabrieken' die energie uit zonlicht goedkoop en efficiënt om kunnen zetten in producten zoals: olie, vezels en bioplastics. De EPOBIO rapporten beschrijven gedetailleerd hoe planten benut kunnen worden als grondstof voor industriële producten. Onderzoekers van Plant Research International doen al jaren grensverleggend onderzoek naar de optimale teeltwijze van 'industriële' gewassen en de milieueffecten van het gebruik van de planten als grondstof voor nieuwe producten. De eerste stappen voor een nieuwe vorm van 'olieboeren'. Onderzoeker Dr. Marcel Toonen van Plant Research International: 'Het gebruik van gewassen in plaats van aardolie, als grondstof voor industriële toepassingen, biedt kansen voor boeren, verwerkers en industriële bedrijven in heel Europa. Een duurzame teelt en gebruik van de beste gewassen leidt onder andere tot een verminderde CO2 uitstoot en biedt tegelijkertijd ook economisch voordelen'.

Hoofdpunten uit de rapporten zijn:

* Ontwikkelen alternatieve bronnenn voor natuurrubber.
* Het gebruik van energie uit plannten o.a. door bioraffinage
* De mogelijkheid van de prroductie van smeermiddelen uit planten


*******EINDE*******