FNV

Verkiezingen 2006: "Werk aan prettiger land kan beginnen"

"De kiezer heeft de politieke partijen een duidelijke opdracht gegeven, en dat is zo snel mogelijk werk maken van een prettiger Nederland." Dat zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een eerste reactie op de officieuze stembusuitslagen.

"Alle partijen die meededen aan de kabinetten Balkenende 1 tot en met 3 hebben verloren. Dit is een niet mis te verstaan signaal dat het socialer en dus anders moet. De kiezer verdient een felicitatie," aldus Jongerius.

Volgens Jongerius is de toverspreuk van marktwerking en eigen verantwoordelijkheid, waarmee de kabinetten Balkenende de ingrepen in sociale zekerheid, zorg en welzijn rechtvaardigden uitgewerkt.

"Werkgevers kregen vrij spel, terwijl uitgerekend in een recessie de ene na de andere zekerheid werd wegbezuinigd. De regering schoof z'n verantwoordelijkheid af. De mensen moesten het zelf maar uitzoeken en kregen te horen dat ze het niet goed hadden begrepen. Maar de mensen hebben het heel goed begrepen. Deze verkiezingen wijzen uit dat de Nederlanders vinden dat het anders en beter moet."

De FNV-voorzitter wil zich nog niet uitspreken over de meest wenselijke coalitie, maar rekent wel op een ingewikkelde sudoku-puzzel. "We beoordelen coalitiepartijen af op hun beleid op het gebied van werk, zorg en inkomen. Voortzetting van de koers van de afgelopen jaren is dan geen optie. Dat zou een schoffering van de wil van de kiezer zijn. We gaan dan ook druk aan de slag met het opstellen van een brief aan de toekomstige informateur."

22 november 2006