Productschap Margarine


23.11.2006

4e RSPO: P&Cs duurzame palmolie lijken uitvoerbaar

Tijdens de 4e bijeenkomst van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), op 21 en 22 november jl. in Singapore, is naar voren gekomen dat de zgn. Principes en Criteria (P&Cs) voor duurzame palmolie die op de 3e bijeenkomst in november 2005 zijn aangenomen, in de praktijk realiseerbaar en uitvoerbaar zijn. Deze resultaten zijn een belangrijke volgende stap in het RSPO-proces om certificering van duurzaam geproduceerde palmolie te realiseren.

Ruim 300 vertegenwoordigers van de bijna 200 organisaties die nu bij de RSPO zijn aangesloten, namen deel aan deze vergadering, die halverwege de eveneens in november 2005 overeengekomen proefperiode van twee jaar is gehouden. Een belangrijk deel van de agenda was dan ook gewijd aan de bevindingen tot nu toe betreffende implementatie en verificatie van de P&Cs. Hoewel veel bedrijven aangaven nog niet altijd volledig aan alle punten te voldoen, ontstond wel het beeld dat zij als praktisch uitvoerbaar kunnen worden beschouwd.

Om de naleving van de P&Cs bij duurzaam geproduceerde palmolie te kunnen controleren, heeft de RSPO begin dit jaar een aparte werkgroep ingesteld om een protocol voor het proces van verificatie te ontwerpen. Oorspronkelijk zou de werkgroep de RSPO 4 een voorstel voor een protocol ter adoptie voorleggen. Hiervan is echter afgezien vanwege de tot nu toe beperkte consultatie van betrokkenen bij de opstelling ervan. Er zal nu vóór juni 2007 een extra werkgroep worden belegd om het voorstel voor een protocol te bespreken.

De RSPO staat nu voor de uitdaging om het komende jaar de toetsing van de P&Cs af te ronden. De volgende vergadering in 2007 zal ook een aantal cruciale beslissingen moeten nemen over het verificatieprotocol en een systeem van traceerbaarheid van palmolie dat voldoet aan de RSPO-criteria. Daarmee kan worden verzekerd dat palmolie die volgens de RSPO-criteria wordt geproduceerd, als zodanig kan worden gecertificeerd.

Nadere informatie is te vinden op www.rspo.org.