Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DL. 2006/2788
datum : 24-11-2006
onderwerp : Vragen door het lid Wilders inzake de verkoop van Halalvlees in supermarkten
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Justitie, de antwoorden toekomen op
de vragen die gesteld zijn door het lid Wilders inzake de verkoop van Halalvlees in supermarkten.


1
Bent u bekend met de artikelen 'Halal-vlees in supermarkten' 1) en 'Duizenden tegen halal-vlees in AH' 2)?

Ja.


2, 3 en 4

Deelt u de mening dat de verkoop in supermarkten van vlees afkomstig van dieren, waarbij zonder voorafgaande bedwelming de halsslagader met een scherp mes wordt doorgesneden, moet worden tegengegaan? Deelt u voorts de mening dat het feit dat de groeiende halal-markt als gevolg van
de miljoen moslims in Nederland geen reden mag zijn voor supermarkten om dieren voor het benodigde halal-vlees te mishandelen en te gebruiken voor klantenbinding? Deelt u daarom de mening dat de verkoop van halal-vlees in supermarkten verboden moet worden? Zo ja, wat gaat u ondernemen om dit te bereiken? Zo neen, waarom niet?

De vrijheid van godsdienst is in de Grondwet en verdragen verankerd. Dit grondrecht omvat niet alleen het huldigen van een godsdienstige overtuiging, maar ook het zich daarnaar gedragen. Op grond van de Europese regelgeving (artikel 5 lid 2 van de RL 93/119/EC) is het doden van dieren zonder voorafgaande bedwelming toegestaan als dieren worden geslacht volgens speciale methoden die vereist zijn voor bepaalde religieuze riten. Artikel 44 van de Gezondsheids- en welzijnswet voor dieren en het Besluit ritueel slachten werken dit uit voor het slachten volgens de israëlitische en islamitische ritus.

In het Besluit ritueel slachten zijn wel bepaalde voorwaarden opgenomen om te garanderen dat het dier niet onnodig lijdt. Ten einde ervoor te zorgen dat het slachthuis zich ook daadwerkelijk houdt aan deze voorwaarden, houdt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) streng toezicht op de naleving van de in het Besluit opgenomen voorwaarden. De VWA heeft bovendien in haar actieprogramma 2007 het toezicht op het doden van dieren als speerpunt opgenomen. Het mishandelen van dieren wordt dan ook zeker niet toegestaan.
Er is naar mijn oordeel geen reden om het aanbod van dit halal-vlees in supermarkten te verbieden.

Wel ben ik van mening dat de supermarkten en slachthuizen hun eigen verantwoordelijheid met betrekking tot het geven van duidelijke informatie over de aangeboden producten dienen te nemen opdat consumenten kunnen weten of het aangeboden vlees en/of vleesproduct afkomstig is van bedwelmd of onbedwelmd geslachte dieren. Door mijn ministerie wordt momenteel een overleg voorbereid met de supermarkten en slachthuizen over het verstrekken van dergelijke informatie.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman