Gemeente Den Haag

november 2006
Meer Haagse kindergebitten zonder gaatjes ( 24 november)

Presentatie onderzoeksresultaten mondgezondheid Haagse kinderen

Steeds meer Haagse zes- en twaalfjarigen hebben een gaaf gebit zonder gaatjes. De verbetering is vooral toe te schrijven aan kinderen uit wijken met gezondheidsachterstand. Ongeveer een kwart van de Haagse twaalfjarigen heeft gebitsslijtage. Dit percentage is de afgelopen jaren ongeveer stabiel gebleven. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en de GGD Den Haag.

Sinds 1969 onderzoeken de universiteit en de GGD elke drie jaar het vóórkomen van gaatjes bij Haagse zes- en twaalfjarigen. Sinds 1998 wordt ook gekeken naar gebitsslijtage. In het onderzoek wordt meegenomen of kinderen een lage, midden of hoge sociaal economische status (SES) hebben. In 2005 zijn in totaal 736 leerlingen van twaalf basisscholen onderzocht (458 zesjarigen en 278 twaalfjarigen).

Bij de zesjarigen valt op dat steeds meer kinderen uit wijken met gezondheidsachterstand een gaaf (gaatjesvrij) gebit hebben. Het gaat om een stijging van 10 procent in de afgelopen tien jaar. Toch heeft nog steeds een derde van de zesjarigen uit deze wijken geen gaatjesvrij-gebit. Hoewel het verschil kleiner wordt, toont het onderzoek aan dat kinderen met een hogere sociaal economische status vaker een gaaf gebit hebben.

Bij de twaalfjarigen hebben ook steeds meer kinderen uit wijken met gezondheidsachterstand een gaaf blijvend gebit. Het gaat om een stijging van 40 procent in de afgelopen tien jaar. Er is nu bijna geen verschil meer tussen twaalfjarigen, ongeacht de wijk waar ze wonen. Het aantal twaalfjarigen met gebitsslijtage is sinds het vorige onderzoek in 2002 ongeveer 25 procent gebleven.

Bijna alle onderzochte kinderen poetsen dagelijks hun tanden. De Nederlandse kinderen poetsen wel vaker per dag dan de Turkse en Marokkaanse kinderen. Verder is opvallend dat het gebruik van fluoride bij alle leeftijdsgroepen is gestegen, maar het bezoek aan de tandarts is gedaald.

De GGD Den Haag organiseert veel activiteiten om de gezondheid van Haagse kindergebitten te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn voorlichtingen op scholen (vooral in wijken met gezondheidsachterstand), het verspreiden van leskisten over mondgezondheid en het sturen van kaartjes aan tweejarige kinderen om tandartsbezoek te stimuleren. De onderzoeksresultaten benadrukken het belang van al deze activiteiten. Begin 2007 krijgen alle basisscholen het project Tante Rosie aangeboden, om tanderosie (gebitsslijtage) bij scholieren in groep 8 te voorkomen. Sinds eind 2006 krijgen ouders van baby's via consultatiebureaus uitgebreide voorlichting over het belang van tandenpoetsen.