Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 november 2006


Vragen van het lid Noorman-Den Uyl (PvdA) aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over de korting op de AOW-uitkering vanwege een thuiswonend volwassen stiefkind


1

Is het u bekend dat de SVB de AOW kort tot 50% indien de AOW-er samenwoont met een meerderjarig stiefkind .


2

Is het juist dat iemand die gehuwd twintig jaar samenwoont met zijn echtgenote en haar kind, zijnde zijn stiefzoon, na haar overlijden zijn AOW-uitkering met 50% wordt gekort?


3

Is het juist dat indien de zoon een eigen biologisch kind zou zijn geweest - dus een eerste graadsbloedverwant - of de naam van de stiefvader zou hebben aangenomen de AOW-uitkering maar met 30% zou zijn teruggebracht bij het overlijden van de echtgenote?


4

Zijn minderjarige stief-, pleeg- of adoptiekinderen wèl gelijkgeschakeld met biologisch eigen kinderen, dus gelijkgesteld aan eerstegraads bloedverwanten bij de bepaling van de hoogte van de AOW-uitkering? Zo ja, geldt dan dat zij in familierechtelijke relatie tot de gepensioneerde staan?


5

Zo nee, waarom niet; en in welke sociale zekerheidswetten zijn minderjarige stief-, pleeg- en adoptiekinderen wel gelijkgesteld aan eerstegraads bloedverwanten als het gaat om de hoogte van de uitkering? Zou dat soms in de WWB en/of de wet Awir zijn?


6

Zo ja, indien stief-, pleeg- of adoptiekinderen meerderjarig worden, vervalt dan de gelijkstelling aan eerstegraads bloedverwanten voor de AOW en is dat ook zo voor de WWB en de wet Awir?


7

Zo ja, in hoeverre kan het hanteren van dit leeftijdscriterium staande blijven in het kader van het recht op gelijke behandeling in relatie tot de Europese regelgeving?


8

Kan het feit dat de samenwoning van de stiefvader met zijn echtgenote en zijn stiefzoon al 20 jaar onafgebroken duurt, worden opgevat als een familierechtelijke relatie van de gepensioneerde met zijn eerste graadsbloedverwant of, daaraan gelijkgesteld, zijn volwassen stiefkind?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


Naam en adres voor staatssecretaris beschikbaar.