Ingezonden persbericht


Amsterdam 23 november, 2006
PERSBERICHT

Sociale dienstplicht vergroot de betrokkenheid in de maatschappij

In deze aflevering zijn te gast journalist Frénk van der Linden en socioloog en criminoloog Marion van San. Zaterdag 25 november gaan zij in discussie over de vraag of sociale dienstplicht de maatschappelijke betrokkenheid kan vergroten. Ook praten zij over de invloed van journalistiek en wetenschappelijk onderzoek op beeldvorming.

Frénk van der Linden: 'Als je bijvoorbeeld tegen een hoofdredacteur zegt dat je een verhaal wil maken over ene Karim, een moderniserende jongen, die wel wat problemen heeft zoals religieuze roots die opspelen, dan krijg je een gapende hoofdredacteur. Dan zegt hij: "heb je nog een fijne 16-jarige Marokkaanse crimineel die een jaar of 8 tegoed heeft in de gevangenis, daar wil ik wel een pagina of 12 in het kleurenkatern voor vrij maken". Die beelden, die clichés, worden eigenlijk voortdurend gevoed door de journalistiek. De journalistiek is een zichzelf voedend monster'.

Marion van San: 'In 1998 heb ik mijn proefschrift gepubliceerd over criminaliteit onder Antillianen, toen was de woede zó groot, er werd eigenlijk niet naar mijn boodschap geluisterd. De feiten waren politiek incorrect, die moest je liever verdoezelen. Als je dat doet, dan laat je die groep in de steek. Als je in die gezinnen komt waar die criminaliteit speelt, dat zijn grote drama's. Ik probeer 't iedere keer weer op een genuanceerde manier ter tafel te brengen, maar beleidsmakers doen er niks mee'.

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over alledaagse onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Op 2 december zijn te gast Lydia Rood (schrijver) en vast BKE panellid Özkan Gölpinar (journalist). Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) in samenwerking met de RVU. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 15.30 uur op Nederland 2. BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

EINDE PERSBERICHT


Ingezonden persbericht