Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bondsraad en bestuur willen samen optrekken

Het was een vreemd gezicht aan het begin van de Bondsraad op zaterdag 25 november. Achter de bestuurstafel zaten twee vrouwen, de bestuursleden Esther de Kleuver en Monique Stam. Achter de katheder had vice-voorzitter Sytze Faber plaatsgenomen. Voor de rest was het leeg op het bestuurspodium.
Faber begon zijn openingswoord met een citaat uit het eerste hoofdstuk van het Bijbelboek Job. 'Ik alleen maar ben ontkomen om het u aan te zeggen,' sprak hij. Voor de goede verstaander was het duidelijk. Na de val van het bestuur Enschedé in 2004 was Faber enkele maanden waarnemend voorzitter. Na het vertrek van de bestuursleden Roozeboom, Van der Linden, Hoebert en Roest in oktober van dit jaar viel dezelfde taak hem toe.

Hoe anders was de situatie een half uurtje later. Het bestuurspodium was vol met de komst van vier nieuwe bestuursleden. Na lovende woorden voor de snelle actie van het rompbestuur, de voorzitter in het bijzonder, heette de Bondsraad vier nieuwe bestuursleden welkom. Erik Both, Erik van Dijk, Anthony Michels en Arthur Rongen traden tot het bestuur toe. Van hen was Both een oude bekende. Hij was al penningmeester geweest tot het eind van 2005. Van Dijk zal zich gaan bezighouden met topschaak. Faber wordt tot juni 2007 voorzitter en zittend bestuurslid De Kleuver neemt de taak van secretaris op zich. De overige bestuurstaken zullen tijdens de eerstvolgende bestuursvergadering worden verdeeld.
Faber maakte bekend nog op zoek te zijn naar een achtste bestuurslid, die zich vooral bezig zal houden met de communicatie.

Meerjarenbeleid
Er stonden twee grote onderwerpen op de agenda van de Bondsraad. Het Meerjarenbeleidsplan 2007-2010, geschreven door bestuurslid Esther de Kleuver, en de begroting 2007, met daaraan gekoppeld het jaarplan voor hetzelfde jaar. Daar werd uitvoerig over gesproken, er werden soms kritische opmerkingen gemaakt, maar vooral heerste de behoefte om niet opnieuw te vervallen in de 'wij en zij' discussie. Voor de duidelijkheid: wij was in het verleden de Bondsraad, de benaming zij was bedoeld voor het bestuur.

Jan Hollander (NOSBO) was nog het meest pessimistisch over het meerjarenplan. 'De verenigingen staan de komende jaren voor de taak de uitstroom van vergrijzende leden te compenseren. Dat gaat om duizenden leden per jaar', zei hij. 'Schaken neemt faalangst weg bij kinderen. Schaken is goed voor het trainen van de hersenen. Ga allianties aan met Vrije Scholen, met bibliotheken met de Volksuniversiteit', riep hij op.
Koert ter Veen (HSB) ('meten is weten') vroeg om vooral toch te meten wat de resultaten zijn van de activiteiten in de servicepunten, Roger Hünen (LiSB) wilde meer aandacht voor het opleiden van algemeen kader, Rinus Degeling (RSB) vond dat er weinig aandacht was voor de schakende recreant, en verschillende bonden boden concreet aan om te helpen bij het ontwikkelen van plannen.
Het meerjarenplan heet 'Opening naar de Toekomst' en dat is niet voor niets zei Esther de Kleuver. Zonder een goede opening ben je nergens, 'maar dit is nog geen volwaardig plan', voegde ze er aan toe. Het bestuur wil 2007 gebruiken als overgangsjaar om tot een concrete uitwerking te komen. Met de woorden 'samenwerking is niet opdrachten uitzetten, maar samen optrekken', maakte ze dankbaar gebruik van de aangeboden hulp.

Begroting en jaarplan 2007
De begroting en het jaarplan 2007 trokken meer sprekers, die veelal op hetzelfde punt terugkwamen. Hoe hard is deze begroting was de centrale vraag. Waarom is er niets gereserveerd voor het onderhoud van het Bondsbureau en is voor de inkomsten het aantal leden niet te optimistisch geschat. Het probleem, zo legden enkele sprekers uit, ligt niet in de hoogte van de contributie. Het probleem is dat de leden niet het idee hebben dat ze voldoende terugkrijgen voor het geld dat ze betalen. Leg beter uit wat er wordt gedaan. Penningmeester Erik Both deelde de mening van de bondsraad dat de begroting duidelijker had gekund en vond dat tegenvallers binnen de begroting moeten worden opgevangen. Over het Bondsbureau deelde hij mee dat het pand bewust buiten de begroting is gehouden. Eerst zal er snel duidelijkheid moeten komen over deze slepende kwestie. Het nieuwe bestuurslid Arthur Rongen zal zich hier op korte termijn mee bezighouden. De Bondsraad keurde de begroting en het jaarplan goed. De contributie zal half 2007 met de inflatiecorrectie worden verhoogd. De drie nieuwe bestuursleden:

Anthony Migchels (34), IT achtergrond, werkzaam als ondernemer, voorzitter van Schaakvereniging De Toren in Arnhem, toernooidirecteur van het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren.

Erik L. van Dijk (44), CIO van Compendeon BV Bunnik, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Share Dimension in Bunnik, actief correspondentieschaker; plaatste zich in 2005 voor de halve finale van de wereldbeker correspondentieschaak.

Arthur Rongen (61), directeur van een werkmaatschappij van bouwconcern BAM, voorzitter van SO Rotterdam, ruime bestuurservaring in maatschappelijke organisaties.
Minze bij de Weg

---