Politie Groningen

Zondag 26 november 2006

Provincie Groningen, 26-11-2006

Groningen: fietser contra auto

De politie heeft zaterdagmorgen assistentie verleend bij een verkeersongeval op de kruising Westersingel Aweg - Astraat in Groningen. Een 29-jarige automobiliste uit Groningen kwam vanuit de Westersingel en wilde rechtsaf richting Aweg. Ze zag daarbij een 20-jarige fietsster uit Groningen, die al op de kruising was, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De 20-jarige vrouw is voor controle naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een registratie van het ongeval gemaakt.

Groningen: auto te water

Een 24-jarige automobilist uit Groningen is zaterdagmorgen op de Rijksweg in zijn woonplaats met zijn auto in het Damsterdiep geraakt. De man reed richting Garmerwolde toen hij in een onbewaakt ogenblik met zijn voertuig in de berm kwam. Hierdoor verloor de Stadjer de macht over het stuur en reed het water is. De man kon zelf zonder kleerscheuren uit zijn auto komen. Zijn auto is door een bergingsbedrijf uit het water gehaald.

De politie is samen met enkele partners in november de campagne gebruik je hoofd, niet je airbag gestart. Deze campagne is gericht op de hoeveelheid eenzijdige ongevallen die vaak ontstaan door onoplettendheid. Meer informatie over deze campagne is te vinden op www.gebruikjehoofd.nl.

Groningen: tegen verkeer in met alcohol

Een 37-jarige automobilist uit Groningen was zaterdagmorgen in de Grote Leliestraat in zijn woonplaats niet meer zo helder. Hij reed in deze straat tegen het verkeer in. Agenten zagen dit en zetten de automobilist aan de kant. Uit een blaastest bleek vervolgens dat de man 1,75 promille alcohol in zijn bloed had. Ook beschikt de Stadjer niet over een rijbewijs. Hij is meegenomen naar het bureau voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man.

Groningen: oudere dame gerold

Een 77-jarige vrouw uit Groningen is zaterdagmorgen in de Esdoornlaan in Groningen gerold van haar portemonnee. De vrouw had boodschappen gedaan en liep naar haar woning. Een onbekende vrouw met vermoedelijk een Indisch uiterlijk, sprak haar vlak bij haar woning aan en bood de oudere dame aan de deur voor haar te openen. Ook bracht ze de boodschappentassen naar binnen. Binnen ontdekte het slachtoffer dat haar portemonnee met ca. 250 euro was verdwenen.

Eerder die morgen bleek een 79-jarige vrouw uit Groningen in de Populierenlaan vermoedelijk door dezelfde dame te zijn aangesproken. De 79-jarige Groningse was niet gediend van de hulp van de vrouw en verzocht haar weg te gaan. Vervolgens ging de vrouw er vandoor. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: sieraden uit huis gestolen

Een 86-jarige vrouw uit Groningen heeft zaterdagmorgen contact gezocht met de politie nadat ze diverse sieraden uit haar woning miste. De vrouw verklaarde dat er vrijdagmorgen bij haar was aangebeld door een man en een vrouw. Deze twee personen vroegen haar of ze een briefje mochten schrijven voor de buren die niet thuis zouden zijn. De 86-jarige liet de twee binnen en pakte vervolgens een pen en papier. Nadat de verdachten het briefje hadden geschreven, gingen ze er vandoor. Later ontdekte de oudere dame dat diverse sieraden waren verdwenen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: aangehouden voor openstaande boetes

De politie heeft zaterdagmorgen een 38-jarige man uit Groningen in zijn woning aan de Spieghelstraat aangehouden. De man had nog boetes open staan met een totaal bedrag van ruim 8000 euro. Aangezien de man niet aan de betaling kon voldoen, zal hij 172 dagen in de cel moeten bivakkeren.

Groningen: met drank op door Stad

Een 24-jarige automobilist uit Groningen is zaterdagnacht op het Boterdiep in zijn woonplaats aangehouden. De man reed slingerend met hoge snelheid over het Schuitendiep. Hij gaf meerdere malen richting aan om af te slaan, maar deed dit vervolgens niet. Toen de politie de man langs de kant zette en hem wilde laten blazen, probeerde hij de blaastester te saboteren. Op het politiebureau mocht de man het vervolgens nog eens proberen. De Stadjer bleek 1,2 promille alcohol in zijn bloed te hebben en had bovendien geen rijbewijs. De politie heeft de man ingesloten voor verhoor.

Leek: bedrijfsinbraak

Bij een inbraak donderdagnacht in een bedrijfspand aan de Diepswal in Leek, blijkt voor zon 12.000 euro aan geld en goederen te zijn gestolen. Het overgrote deel van de goederen betreft sigaretten. Daarnaast zijn enkele waardepapieren gestolen. De dader(s) is/zijn binnengekomen door een deur te forceren. Vermoedelijk is het alarmsysteem uitgeschakeld door diverse kabels door te knippen en de stroom uit te schakelen. De politie doet onderzoek naar de inbraak.

Marum: nieuwbouwhuizen vernield

Onbekenden hebben vermoedelijk vrijdagavond en -nacht 12 nieuwbouwhuizen aan de Alberdaweg in Marum vernield. De huizen zijn nog in aanbouw, maar de bouw zit in de eindfase. Van alle huizen zijn ruiten ingegooid. Ook zijn dakpannen kapot gegooid en is isolatiemateriaal vernield. Bovendien zijn bouwsteigers afgebroken en is met steigerplanken gegooid. De politie is op zoek naar de daders en stelt een onderzoek in.

Delfzijl: boete voor afsteken vuurwerk

Een 18-jarige jongeman uit Delfzijl is zaterdagmiddag nabij de Tuikwerderrak in zijn woonplaats beboet voor carbidschieten. Agenten hoorden tijdens hun surveillance enkele luide knallen. Op het moment dat agenten aankwamen bij de Tuikwerderrak, maakte de jongeman net een melkbus gereed om carbid mee af te schieten. De politie nam vervolgens
2,5 kg carbid en 13 zogenaamde Japanse kanonslagen in beslag. De 18-jarige moest mee naar het politiebureau voor verhoor.

Grootegast: aangehouden na overlast en vernielingen

Twee mannen (30 en 45 jaar) uit Opende zijn zaterdagavond in de Akkerwinde in Grootegast aangehouden voor het plegen van overlast en vernielingen. De mannen wilden bij een bekende aan de Middellaan op bezoek, maar deze persoon was niet van dit bezoek gediend. Daarop belden de mannen aan bij de buurvrouw. Deze weigerde de mannen binnen te laten. Direct daarna werden de woningen bekogeld met bierflesjes. Daarbij sneuvelde een ruit. De politie trof de verdachten vervolgens aan en wilde ze meenemen naar het bureau. Hierop verzette een van de mannen zich. Uiteindelijk zijn de twee door de politie meegenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Roodeschool: drankrijder in sloot

Een 32-jarige automobilist uit Roodeschool is zaterdagnacht in zijn woonplaats met zijn auto in een sloot naast de Radsweg beland. De man verklaarde dat hij was geschrokken van een bos riet dat in de berm lag. Na een stuurcorrectie kwam hij in de sloot terecht. De man kwam ongedeerd uit het voertuig. Aangezien agenten een alcohollucht waarnamen, werd de man meegenomen naar het bureau voor een alcoholtest. Daaruit kwam naar voren dat de automobilist 1,65 promille alcohol in zijn bloed had. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Zuidhorn: taxichauffeur geslagen

Een 61-jarige taxichauffeur uit Opende heeft zaterdagnacht aangifte gedaan van mishandeling. De chauffeur had twee onbekende mannen meegenomen van een uitgaansgelegenheid in Marum. Een van de mannen werd afgezet in Grootegast. Vervolgens gaf de andere man aan nog 20 euro bij zich te hebben. Hij vroeg de taxibestuurder door te rijden richting Groningen tot dit bedrag op was. Toen de chauffeur in Zuidhorn was aangekomen vertelde hij zijn klant dat dit de bestemming voor 20 euro was en zette de auto langs de kant. Hierop sloeg de man de chauffeur enkele malen in het gezicht en ging er vervolgens vandoor. De politie heeft in Zuidhorn nog zonder resultaat naar de man gezocht.

Hoogezand: 25 km/u-auto rijdt te snel

Een 22-jarige man uit Hoogezand moet het voorlopig zonder zijn 25 km/u-auto stellen. De man reed met de omgebouwde wagen over de Burgemeester van Royenstraat in zijn woonplaats toen agenten hem op zijn snelheid controleerden. De auto bleek 50 km/u te gaan, terwijl deze maximaal 25 km/u mag. Aangezien de auto sneller reed, moest deze verzekerd zijn. Dit was niet het geval. Ook bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De politie laat de auto onderzoeken en maakt proces-verbaal op tegen de man.

Winschoten: alcomobilist

Een 51-jarige automobilist uit Scheemda is zaterdagnacht aangehouden voor rijden onder invloed. De man reed op de Molenweg in Winschoten toen agenten hem langs de kant zetten. Uit de alcoholtest bleek dat de man 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. Ook beschikte hij niet meer over een rijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man.

Nieuweschans: kentekenherkenning

De Groningse politie heeft zaterdag in de grensstreek samen met Duitse collegas een rijdende verkeerscontrole uitgevoerd. Zowel de Nederlandse als de Duitse dienders maakten daarbij gebruik van het automatische kentekenherkenningssysteem. De Groningse politie reed met twee wagens op en nabij de A7 en de Duitsers reden op en nabij de A31. Doel van de controle is autos met verdachte kentekens na te gaan. De politie aan de Nederlandse zijde werd ondersteund door 4 motoren.

De controle heeft tot de volgende resultaten geleid: inning van 562 euro aan openstaande boetes, een aanhouding met betrekking tot ongeldig rijbewijs en een aanhouding vanwege rijden onder invloed. Daarnaast zijn diverse autos gecontroleerd, omdat enkele strafbare feiten werden gepleegd: 8 snelheidsovertredingen, een persoon zonder veiligheidsgordel en een automobilist met een valse naam.

Sappemeer: mishandeling met glas

Bij een ruzie in een pand aan de Noorderstraat in Sappemeer is zaterdagnacht een 21-jarige man uit Hoogezand gewond geraakt. Een 19-jarige jongeman uit diezelfde plaats sloeg het slachtoffer na een woordenwisseling met een glas in het gezicht. De 19-jarige verdachte kon direct worden aangehouden. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie heeft de 19-jarige jongeman meegenomen voor verhoor.

Loppersum: gordelcontrole

De politie heeft zaterdagmiddag op de Molenweg in Loppersum een gordelcontrole gehouden. Van de 27 gecontroleerde voertuigen, bleken drie personen geen veiligheidsgordel te dragen. Tegen deze personen maakt de politie proces-verbaal op.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Uithuizen, N999: aantal geregistreerde voertuigen: 80, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 120 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.