Gemeente Aalburg


Aalburg viert Brabant 900

brabant 900.jpg

Dit jaar wordt gevierd dat 900 jaar geleden het Hertogdom Brabant ontstond.

Zoals al eerder bekend is gemaakt gaat de gemeente Aalburg aan deze historische gebeurtenis dit jaar ook nog aandacht besteden. De activiteiten zullen plaatsvinden in de week van 27 november tot en met 2 december.

Lezingen op woensdag 29 november

Voor woensdagavond 29 november staat er een interessante avond op het programma, waarin er enkele korte lezingen over de geschiedenis door de eeuwen heen in relatie met het Hertogdom Brabant worden gehouden.

De lezingen worden verzorgd door:


- Kees van Maastrigt

Thema: de oudste inwoners uit het Land van Heusden en Altena en archeologische vondsten in Wijk en Aalburg


- Hildo van Engen

Thema: de overgang van het Land van Heusden en Altena van Brabant naar Holland.


- Peter J. Latjes

Thema: samenvoeging Land van Heusden en Altena bij Noord-Brabant


- Cees de Gast en Tom van der Aalst

Thema: voelt de inwoner van Aalburg zich meer Hollander of Brabander?

Verder zullen er enkele prachtige Brabantse liederen klinken en een korte video vertoond worden waarin verschillende inwoners uit Aalburg zeggen hoe Brabants zij zich voelen.

De lezingen worden gehouden in de bibliotheek/aula van het Willem van Oranje College aan de Perzikstraat te Wijk en Aalburg. Aanvang 20.00 uur. Zaal open om 19.45 uur. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Expositie in de bibliotheek

In de week van 27 november tot en met 1 december is er in de bibliotheek in Wijk en Aalburg tijdens de openingstijden een interessante tentoonstelling te zien, verband houdende met de viering van Brabant 900. Ook hier is de toegang gratis. De tentoonstelling is ingericht door het Streekarchief.

Educatief programma voor de scholen

Voor de hoogste groepen van de basisscholen is er door de bibliotheek en het Streekarchief een leuk educatief programma gemaakt, bestemd voor de hoogste groep(en) van de basisscholen. Over deelname aan dit project zijn afspraken met de scholen gemaakt.

Excursie naar Mechelen

Op zaterdag 2 december staat er nog een bijzondere excursiedag naar Mechelen op de agenda. Tijdens deze excursie maken de deelnemers kennis met de cultuur en historie van de stad Mechelen en de relatie met Aalburg.

Belangstellenden konden zich hiervoor inschrijven. Gezien het grote aantal deelnemers is aanmelding hiervoor niet meer mogelijk.

De deelnemers krijgen nog nader bericht.

Met het organiseren van deze activiteiten hoopt de gemeente Aalburg belangstellenden op een educatieve manier kennis te laten maken met de historie van het Hertogdom Brabant.