Ingezonden persbericht


Persbericht De Burcht - Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Maandagavond 27 november van 20.00 - 22.00 uur

debat in de Burcht over Poolse loodgieters en callcenters in India

Het buitenland rukt op. De groei van de economie en de ontwikkeling van giganten als China en India en inmiddels ook Brazilië bedreigen de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Niet alleen laaggeschoolde arbeid kan in die landen goedkoper gedaan worden, maar ook werk waar een goede opleiding voor nodig is. Op terreinen waar de Nederlanders altijd goed in waren, zoals transport en logistiek, groeit de concurrentie vanuit het buitenland.

Grenzeloze arbeid: inperken of de ruimte geven?
Een pittig debat over de angst voor het buitenland en de uitdagingen voor Nederland

Ook komen steeds meer werklustigen uit andere landen onze arbeidsmarkt op, de 'Polen en Tsjechen' die goed en goedkoop werken.Tegelijkertijd zitten universiteiten en ICT-bedrijven juist te springen om buitenlandse talenten. Moeten we onze werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden beschermen tegen de concurrentie van buiten en hoe dan? Of moeten de grenzen juist open om te profiteren van de buitenlandse arbeid?

Debat over de angst voor het buitenland en de uitdagingen voor Nederland. Met: Evert Nieuwenhuis (journalist en auteur van De Grote Globaliseringsgids), Piet Emmer (hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit van Leiden), Kris Douma (Tweede Kamerlid PvdA), en het publiek. Gespreksleider: Menno van der Velde, directeur Noordam & de Vries.