NMa verdenkt producenten sierbestrating van kartelafspraken

Nma

NMa verdenkt producenten sierbestrating van kartelafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt negen producenten van betonnen sierbestratingmaterialen van kartelafspraken tussen begin 1998 en eind 2005. Dergelijke afspraken tussen concurrenten zijn in strijd met het kartelverbod. De NMa heeft rapport opgemaakt tegen de betrokken ondernemingen wegens een redelijk vermoeden van een overtreding van de Mededingingswet. De ondernemingen kunnen nu reageren op het rapport. Daarna stelt de NMa vast of er sprake is van een overtreding en zo ja, of de NMa een boete oplegt.

Betrokken ondernemingen produceren en distribueren betonnen sierbestratingsmaterialen voor de particuliere tuinmarkt, voor tuin of terras. De betrokken ondernemingen vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de Nederlandse sierbestratingmarkt.

Volgens het rapport kwamen de betrokken ondernemingen in elk geval twee keer per jaar bijeen, in het najaar en in het voorjaar. In het najaar stemden zij prijsverhogingen af, mede naar aanleiding van gestegen grondstofprijzen. De resultaten van deze bijeenkomst werden gebruikt in de onderhandelingen met afnemers, zoals tuincentra en bouwmarkten die de sierbestratingproducten weer verkopen aan de consument. Tijdens de voorjaarsbijeenkomst evalueerden de ondernemingen de resultaten van die onderhandelingen.

De NMa vermoedt dat betrokken ondernemingen onderling prijsverhogingen hebben afgestemd en hiertoe over en weer informatie hebben uitgewisseld. Deze gedragingen zijn een ernstige overtreding van de Mededingingswet. Prijsafstemming en het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie zijn nadelig voor afnemers omdat zij de onderlinge concurrentie aanzienlijk beperken en zelfs voor een groot deel kunnen uitschakelen. Hierdoor komen prijzen niet tot stand onder 'normale' concurrentie en worden uiteindelijk consumenten benadeeld. Het is juist de dynamiek en onzekerheid op de markt, mede veroorzaakt door concurrentiedruk van andere marktpartijen, die ondernemingen aanzet tot kostenbesparingen en innovatie. Hiervan profiteert de consument door lagere prijzen, nieuwe producten en betere service.

De NMa heeft in het onderzoek onder meer gebruik gemaakt van bewijsmateriaal dat is aangeleverd door vier van de betrokken ondernemingen zelf. Zij hebben gebruik gemaakt van de clementieregeling van de NMa. Deze regeling spoort bedrijven aan om uit eigen beweging informatie over een kartel aan de NMa te verstrekken. De NMa kan boetevermindering of boete-kwijtschelding toekennen aan overtreders die zich individueel en uit eigen beweging melden en waardevolle informatie verschaffen over het kartel. Eén van de vier ondernemingen heeft een voorwaardelijke toezegging gekregen voor boete-immuniteit. De andere drie ondernemingen zijn, op basis van het door hen verstrekte bewijsmateriaal, aanzienlijke clementiekortingen in het vooruitzicht gesteld.

In 2005 en 2006 legde de NMa boetes op aan bouwondernemingen in de GWW-sector, de installatiesector, de B&U sector, de sector betonnen straatstenen, prefab heipalen, prefab kanaalplaatvloeren, de kabels- en leidingensector en de sector groenvoorzieningswerken.

Vermoeden van een overtreding?
Ondernemingen en opdrachtgevers die vermoeden dat er sprake is van een overtreding van de Mededingingswet anders dan de overtredingen die tot nu toe in de bouwsector al zijn geconstateerd, kunnen dit melden bij de NMa. Ondernemingen die betrokken zijn bij een kartel kunnen een clementieverzoek indienen. Op basis van een clementieverzoek kunnen ondernemingen boete-immuniteit of verlaging van de boete ('clementie') verkrijgen, indien zij zelf informatie doorgeven aan de NMa over kartels waarbij zij betrokken zijn of zijn geweest. Voorwaarde is dat bedrijven zich individueel melden bij het Clementiebureau van de NMa en waardevolle informatie verstrekken. De NMa heeft daarvoor richtsnoeren opgesteld. Het Clementiebureau van de NMa is te bereiken via telefoon 070 330 1710, fax
070 330 1700.