Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (27/11)

TILBURG, 27 november 2006

Politie onderzoekt incidenten met skinheads

TILBURG: De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een viertal incidenten, die zich zondagavond hebben voorgedaan op de Veemarktstraat en Spoorlaan. Er zijn daarbij vier personen gewond geraakt. Bij deze voorvallen zou een groep skinheads betrokken zijn geweest.

Een man die vooralsnog onbekend wenst te blijven, deelde de politie gisteravond mede dat hij op een feest in Zaal 013 omstreeks 19.45 uur problemen had gekregen met een groep bezoekers, naar zijn zeggen skinheads. De problemen ontstonden toen hij één van hen aansprak, nadat deze zich op een racistische wijze geuit had. Hij was buiten opgewacht door een groep mannen met een skinhead uiterlijk die hem door de ruit van een pand aan de Heuvel gooiden. Hij zou door de daders ook nog in de zaak zijn mishandeld. Hij zag uiteindelijk kans om weg te rennen.

De vermoedelijk zelfde dadergroep wordt ook genoemd door een 39-jarige man uit Sliedrecht en een 16-jarig meisje uit Hellevoetsluis. Nadat zij het feest in het Popcentrum hadden verlaten, werden zij nabij de Tivoligarage opgewacht door een groep skinheads en mishandeld. Het mannelijke slachtoffer liep daarbij enkele verwondingen op zijn hoofd op, die in het ziekenhuis gehecht moesten worden. Het meisje kreeg een flinke klap in haar gezicht.

Korte tijd daarna werd op het station CS aan de Spoorlaan op perron drie een 28-jarige man gewond aangetroffen. Hij was kennelijk even uit de stilstaande trein gestapt om een sigaretje te roken. Even later werd hij gevonden met een bloedende hoofdwond. Hij werd door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer kon gisteravond niet verklaren hoe hij aan de verwonding kwam. De politie houdt er echter rekening mee dat hij het slachtoffer is geworden van dezelfde dadergroep als bij de eerste twee incidenten.

Later op de avond, omstreeks 22.25 uur kreeg de politie nog een melding dat op de Spoorlaan een groep bestaande uit circa 5 mannen en een meisje daar voorbijgangers zouden lastig vallen en ook racistische leuzen riepen. Er werd echter niemand aangetroffen.

De Tilburgse politie is op zoek naar getuigen van deze incidenten. Er kan gebeld worden met het bureau Binnenstad op 0900-8844.

Opnieuw croftybom makers aangehouden

TILBURG: De politie heeft zondagmiddag omstreeks 16.00 uur op de Bingelaradestraat vijf Tilburgse jongens in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar aangehouden die nabij een flat aan de Borculolaan bezig waren geweest met het fabriceren van een croftybom.

De jongeren waren op het idee gekomen om een dergelijke bom te maken, door het bekijken van een filmpje op Internet. De politie waarschuwt jongeren voor het meedoen aan deze rage omdat het gevaarlijke situaties oplevert niet alleen voor de makers, maar ook voor eventuele omstanders. Ook vrijdag 24 november jl. hield de Tilburgse politie al twee verdachten aan vanwege het maken van een croftybom.

De politie kreeg een melding dat jongeren in de weer waren met een fles nabij een flat aan de Borculolaan. Agenten kregen een vijftal jongeren in het vizier, die direct op de vlucht sloegen en via brandgangen probeerden te ontkomen. Het vijftal kon staande gehouden worden op de hoek van de Borculolaan met de Barneveldstraat. Op de plaats waar de jongeren het eerst waren gesignaleerd, troffen de agenten een plastic fles aan. Op de grond lag een onbekende vloeistof en ontstoppingsmiddel. De verdachten zijn aangehouden op de verdenking van het pogen een ontploffing te weeg te brengen, waarbij gevaar voor goederen of levensgevaar voor personen te duchten is (artikel 157 strafrecht). De meeste jongens gaven toe dat ze bezig waren geweest met het tot ontploffing brengen van een zogenaamde croftybom.

Een Croftybom is vernoemd naar de merknaam van een
gootsteenontstoppingsmiddel. De politie wijst op de gevaren van het gebruik omdat het niet alleen gevaar of hinder oplevert, maar ook ernstig letsel kan veroorzaken. Door de druk van de explosie en rondvliegende resten bestaat het risico van ernstige verwondingen. Verder bestaat de kans op verbranding van huid, ogen en beschadiging van de luchtwegen door de hete stoom en aanwezige chemische stoffen. Het moment waarop de uiteindelijke knal komt, laat zich moeilijk voorspellen en is daarom een extra risicofactor. Uit
veiligheidsoverwegingen zijn alle politieagenten van het korps Midden en West Brabant gewaarschuwd voor deze effecten. De politie treedt op tegen het gebruik en gooien van dit soort bommen omdat het gevaarlijk is voor omstanders en degene die het projectiel gebruikt. Daarnaast kan een Croftybom aanzienlijke schade aanrichten in de omgeving.

Man aangehouden na huiselijk geweld

TILBURG: De politie heeft vanmorgen in de wijk Zorgvlied omstreeks 05.00 uur een 56-jarige Tilburger aangehouden die verdacht wordt van het mishandelen van zijn daar wonende 55-jarige ex-vriendin. De politie heeft de verdachte aangehouden ondanks het feit dat het slachtoffer geen aangifte wilde doen. Huiselijk geweld is immers ambtshalve vervolgbaar en een speerpunt van de politie en andere hierbij betrokken partners.

De politie ging ter plaatse na een melding van een huilende vrouw. De agenten belden bij de bedoelde woning aan, waarna de latere verdachte open deed. In de hal stond een vrouw die de agenten vertelde dat hij haar weer geslagen had. Het slachtoffer had een bloedneus. Hierop is de verdachte aangehouden. Het betreft de ex-vriend van de vrouw. Haar ex stond vanmorgen voor de deur, waarna zij hem binnen liet. Er ontstond een woordenwisseling waarna hij haar met kracht in het gezicht sloeg. De politie stelt een nader onderzoek in.

Drie aanhoudingen na vechtpartij

TILBURG: Een ruzie in een café aan de Paleisring is vannacht omstreeks 02.30 uur uitgelopen in de mishandeling van een 55-jarige Tilburger. De politie hield twee verdachten, een 43-jarige Tilburger en een 44-jarige man uit Goirle, aan in verband met de vechtpartij. Een 32-jarige vrouw die ook betrokken was geweest bij het incident werd aangehouden omdat ze zich niet kon legitimeren.

Rond 02.25 uur kreeg de politie een melding dat er een behoorlijke vechtpartij in een café aan de Paleisring gaande was. Agenten zagen dat voor de deur van de kroeg een 55-jarige Tilburger op de grond lag. Hij bloedde uit enkele hoofdwonden, ook zijn kleding zat onder het bloed. Zijn gehoorapparaat en bril waren door de rake klappen gesneuveld. Hij verklaarde dat hij na een onenigheid meerdere keren geslagen was door twee mannen. De ruzie was kennelijk begonnen toen het slachtoffer het opnam voor zijn vrouw die dreigde buiten gezet te worden. Vermoedelijk heeft overmatig alcoholgebruik een grote rol gespeeld bij de ruzie. Op aanwijzing van een getuige zijn hiervoor twee verdachten aangehouden. Een 19-jarige Tilburger verklaarde ook geslagen te zijn. De dader hiervan zou een 32-jarige vrouw zijn die door de politie in het café al voor een ander feit was aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in naar de incidenten.

Man gearresteerd na brandstichting in twee containers

TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 02.45 uur dankzij een oplettende getuige op de Tivolistraat een 30-jarige Tilburger aan kunnen houden die verdacht wordt van brandstichting.

Een beveiligingsmedewerker zag vannacht, dat een man brand stichtte in een container op de Tivolistraat. De getuige belde direct de politie. Hij zag dat de brandstichter een tweede container aanstak. De melder bleef met de centralist van de Gemeenschappelijke Meldkamer in contact, totdat de surveillanceauto de dader in het vizier kreeg. De verdachte is aangehouden. Hij is vandaag door de recherche gehoord. Hij verklaarde dat hij juist de branden had willen blussen.

Politie treft gevaarlijke hennepkwekerij aan

TILBURG: Vanmorgen heeft de politie omstreeks 06.00 uur in een woning aan de Caspar Houbenstraat een levensgevaarlijke hennepkwekerij ontdekt. Agenten waren de woning vanwege een geplande arrestatie binnengetreden. In het pand was echter niemand aanwezig. Wel werd direct duidelijk dat er zich een hennepplantage bevond. Het was een enorme chaos in de woning. Twee kamers stonden vol met wietplanten, één kamer met kleine planten, de andere met bijna oogstrijpe. De overige vertrekken stonden propvol met kwekerijmaterialen, hennepafval en vooral elektriciteitssnoeren. Deze draden waren op allerlei manieren aan elkaar bevestigd en doorverbonden. De dienders hebben direct een monteur van Essent laten komen. Hij omschreef het daar aanlegde elektrische net als levensgevaarlijk, waarbij het doorknippen van de verkeerde draad er groot gevaar voor brand zou kunnen opleveren. Daarop is uit voorzorg ook de brandweer ter plaatse verzocht. De kwekerij wordt vandaag verder ontmanteld. Het onderzoek naar de exploitant wordt voortgezet.

TILBURG: Vandaag zijn op twee adressen ook nog gepland hennepkwekerijen geruimd. Op het Marjoleinhof werd een kleine kwekerij met 30 planten en een onbekend aantal stekken aangetroffen. Een grote kwekerij werd ontdekt in een woning, op een bovenverdieping aan de Besterdring. Hier werden 350 hennepplanten aangetroffen. Het onderzoek naar de exploitanten loopt nog.

De politie in Tilburg ruimt wekelijks gepland en ongepland hennepkwekerijen. Dit heeft een hoge prioriteit vanwege de gevaarszetting. In veel gevallen wordt op ondeskundige wijze de stroom illegaal afgetapt, hetgeen brandgevaarlijke situaties oplevert. Tevens is er vaak sprake van stankoverlast. Verder is gebleken dat de georganiseerde misdaad betrokken is bij deze vorm van criminaliteit. Vorig jaar is er onder regie van de gemeente een convenant afgesloten waarin alle betrokken instellingen afspraken hebben gemaakt over de aanpak van wietteelt. Het beleid is dat het huurcontract van wietkwekers wordt beëindigd

Politie rekent autodief in

EETHEN/TILBURG: Op dinsdagavond 14 november vond in Eethen een autodiefstal plaats. Het misdrijf vond plaats bij aan de Nieuwe Steeg. Vanuit de kleedkamer van een sportvereniging werden persoonlijke eigendommen gestolen. Daarbij zaten ook de autosleutels van een Opel Vectra. Een paar dagen later (18 november) vonden politieagenten de bewuste auto terug op de Meerhoek in Genderen. Daarbij werd een verdachte opgepakt, een 21-jarige vrouw uit Waalwijk. Omwonenden hadden haar uit de auto zien stappen. De in beslag genomen auto is inmiddels terug naar de rechtmatige eigenaar. Het verdere politie onderzoek wees in de richting van een 18-jarige jongeman uit Genderen. Omdat hij niet op zijn woonadres werd aangetroffen werd hij landelijk gesignaleerd als gezocht persoon. Zijn foto werd getoond tijdens de briefings van agenten in de politieregio Midden en West Brabant. Op zondagavond 26 november om 23.20 uur zagen agenten hem in de Dr. Deelenlaan in Tilburg. De agenten herkenden de verdachte van de foto die tijdens de briefings getoond was. De man deed nog een vergeefse poging om aan zijn arrestatie te ontkomen maar dat lukte niet. Hij was bij zijn arrestatie in het bezit van een andere gestolen auto en een vervalst rijbewijs. Hij wordt momenteel verdacht van meerdere misdrijven en is om die reden in voorlopige hechtenis gesteld. (red: betreft overgenomen persbericht district Oosterhout)

Politie houdt man en vrouw aan voor heling bromfiets

TILBURG Agenten hebben vanmiddag rond de klok van 12.30 uur, op de Besterdring een 43 jarige man en een 30 jarige vrouw, beiden afkomstig uit Tilburg, aangehouden voor heling van een bromfiets. De eigenaar van de bromfiets, een 50 jarige Tilburger, trof op het Koningsplein zijn ontvreemde bromfiets aan en informeerde de politie. De bromfiets was op zaterdag 04 november jl. ontvreemd vanaf de Jan Heijnsstraat. Ter plaatse gearriveerde agenten troffen de bromfiets op dat moment niet meer aan. Tijdens het ingestelde onderzoek zagen de agenten op de Besterdring de bromfiets, met twee opzittenden rijden. Deze opzittenden, de man en vrouw werden aangehouden en overgebracht. Op het bureau legden de verdachten een ontkennende verklaring af.

Auteur: Willem van Hooijdonk