Gemeente Deventer

multiprobleem jongeren

Samenwerken in aanpak multiprobleem jongeren

Het college van burgemeester en wethouders tekent voor het eind van het jaar een convenant met ongeveer tien organisaties en instellingen over de aanpak van multiprobleem jongeren van 12 tot 23 jaar. Dit convenant is een onderdeel van een plan van aanpak voor de komende twee jaar voor overlastgevende jongeren en jongeren met meervoudige problemen. De gemeente Deventer wil duidelijk zicht krijgen op deze groep jongeren en ze weer op de rit krijgen door het aanbieden van individuele begeleiding. Coach, een samenwerkingsverband voor jongeren, zal als centraal gemeentelijk meldpunt fungeren voor signalen uit de wijken en coördineert de juiste acties. De gemeenteraad bespreekt op 29 november het plan van aanpak en het convenant in de Politieke Markt.

Wethouder Adema verantwoordelijk voor het jeugdbeleid zegt hierover: "Er zijn veel organisaties die met probleemjongeren werken. Voor een succesvolle aanpak zijn heldere afspraken belangrijk. Die afspraken zijn nu aangescherpt en staan in het plan van aanpak. Voor het eerst worden de afspraken met een convenant kracht bij gezet. We krijgen via zogenaamde jeugdnetwerken met daarin opbouwwerk, jongerenwerk, jeugdagent en toezichthouder in iedere wijk de multiprobleem jongeren in beeld. We melden ze aan op één centraal punt, namelijk bij Coach. In het plan van aanpak staat hoe de signalen vanuit de wijken bij Coach komen. Vanuit Coach krijgen de jongeren groeps- of individuele begeleiding aangeboden. Uit een extern onderzoek blijkt dat we met het samenwerkings-verband Coach een goede voorziening in handen hebben. Ik ben blij dat alle instellingen zich de komende jaren extra gaan inzetten om de multiprobleem jongeren via Coach aan te pakken."

In het Sociaal Programma 2005-2009 staat dat de gemeente wil inzetten op de aanpak van overlastgevende jongeren. In het plan van aanpak dat door het college is vastgesteld, is deze inzet verbreed tot multiprobleem jongeren.

Onderzoek

Op dit moment wordt een onderzoek voorbereid naar het aantal jeugdige meer- en veelplegers in Deventer en hoeveel daarvan bij randgroepjongerenwerk De KIJ of Coach in een traject zitten. De politie IJsselland zal deze cijfers begin 2007 leveren. Met deze cijfers in de hand kunnen er nog gerichter afspraken gemaakt worden met de samenwerkingspartners binnen Coach over de begeleiding van deze jongeren. Daarnaast is de gemeente met de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdreclassering en Openbaar Ministerie in gesprek over het melden en begeleiden van jongeren die uit detentie komen.

Betrokken organisaties

Publicatiedatum: 17-11-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 17 november 2006