Gemeente Maastricht

Naturalisatieceremonie in stadhuis Maastricht

Op woensdag 29 november 2006 om 16.00 uur vindt er een naturalisatieceremonie plaats in de raadszaal van het stadhuis. Een 25-tal nieuwe Nederlanders ontvangt uit handen van wethouder Winants het felbegeerde certificaat ter bevestiging van het Nederlanderschap. De verkrijging van het Nederlanderschap is voor deze inwoners van Maastricht een belangrijk moment. Naast de juridische betekenis, heeft het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit een bijzondere maatschappelijke betekenis. Reden te meer om dit gebeuren op gepaste wijze te vieren met een ceremonie in het stadhuis.

Toch heeft deze ceremonie niet louter een vrijblijvend karakter. Door een wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap, verkrijgt de nieuwe Nederlander de nationaliteit pas nadat hij of zij het besluit persoonlijk in ontvangst heeft genomen. Vanaf 1 oktober 2006 is de burgemeester verplicht een naturalisatieceremonie te organiseren nadat het Nederlanderschap door optie of naturalisatie is verkregen of verleend. Eerder dit jaar, op 24 augustus j.l., had Maastricht al een primeur. Op die dag vond er een regionale naturalisatieceremonie plaats in de Statenzaal van het Gouvernement. Hoewel de juridische gevolgen voor de verkrijging van het Nederlanderschap bij deze ceremonie nog niet meespeelden, was de opkomst goed.

Om de nieuwe Nederlanders in de gelegenheid te stellen het certificaat in ontvangst te nemen, zal de burgemeester van Maastricht voortaan maandelijks een naturalisatieceremonie organiseren. De betrokken burgers zullen hiervan persoonlijk een uitnodiging ontvangen.