Vluchtelingenwerk Nederland

29-11-2006

Goede hoop op humaner vluchtelingenbeleid

Verkiezingen 2006 - En hoe nu verder?

VluchtelingenWerk Nederland heeft goede hoop dat er de komende jaren een humaner vluchtelingenbeleid zal worden gevoerd. De verhoudingen in de Tweede Kamer zijn na de verkiezingen zodanig gewijzigd dat een meerderheid is ontstaan van partijen die een pardon willen. Dit pardon zou mensen die al meer dan vijf jaar wachten op een beslissing over hun asielverzoek, een permanente verblijfsvergunning geven.

Voortuitlopend op eventuele afspraken in een nieuw regeerakkoord roept VluchtelingenWerk Nederland het huidige - demissionaire - kabinet op in elk geval geen onomkeerbare maatregelen te nemen ten aanzien van de mensen voor wie een pardon zou kunnen gelden. Zij die daarbij nu in detentiecentra verblijven, zouden bovendien moeten worden vrijgelaten en in de reguliere opvang onderdak moeten krijgen.

De afgelopen jaren werd een restrictief vreemdelingenbeleid gevoerd, dat op sommige punten onmenselijk hard was. VluchtelingenWerk Nederland denkt dat er nu meer ruimte is ontstaan voor beleid dat positiever uitvalt.

Dat een half miljoen Nederlanders stemt op een partij die vindt dat er een quotum moet komen voor asielzoekers, baart de organisatie echter zorgen. Het maakt duidelijk dat Nederland gepolariseerd is, al kiezen Nederlanders in het algemeen voor een sociaal beleid.

VluchtelingenWerk Nederland vindt dat er altijd ruimte moet zijn voor mensen die op zoek zijn naar veiligheid en bescherming. Tijdens de kabinetsformatie zal de organisatie haar Tienpuntenplan, aangevuld met aanbevelingen onder andere uit de drie door onze organisatie georganiseerde debatten, onder de aandacht brengen van de (in)formateur.