Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding


Brochure Bedrijven en terrorismebestrijding gelanceerd

29 november 2006

Minister Remkes (BZK) heeft vandaag in de Kamer van Koophandel in Den Haag het eerste exemplaar van de brochure Bedrijven en terrorismebestrijding. Wat kan uw bedrijf ondernemen tegen terrorisme? overhandigd aan de voorzitters van de MKB-Nederland en Kamer van Koophandel Nederland. De uitreiking van de brochure vond plaats in aanwezigheid van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, de heer Joustra en vertegenwoordigers van diverse brancheorganisaties zoals Transport en Logistiek Nederland (TLN), Vereniging Nederland Distributieland (NDL/HIDC), verladersorganisatie EVO en de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (Vpb).

De brochure geeft aan hoe bedrijven terroristische dreigingen kunnen herkennen, wat zij kunnen doen om te voorkomen dat zij een (potentieel) doelwit worden en bij wie ze terecht kunnen voor meldingen en advies. Tegelijkertijd is de
website www.nederlandtegenterrorisme.nl/bedrijven gelanceerd en is een uitgebreidere handreiking verschenen. Alle middelen bevatten een checklist waarmee bedrijven kunnen kijken of zij voldoende beveiligingsmaatregelen tegen terroristische aanslagen en dreigingen nemen.

Minister Remkes benadrukte dat overheden en bedrijven beide een verantwoordelijkheid hebben om maatregelen tegen terrorisme te nemen. Hij vroeg aandacht voor een goede publiek-private samenwerking. Overheden en bedrijven moeten elkaar kunnen vertrouwen en elkaar aanspreken op maatregelen. Minister Remkes gaf aan dat hij er bewust voor heeft gekozen om bedrijven niet eenzijdig regels op te leggen. De brochure, handreiking en website moeten ondernemers helpen bij de beveiliging van hun bedrijf. De voorzitter van MKB-Nederland, de heer Hermans nam mede namens de voorzitter van VNO-NCW, de brochure in ontvangst. Hij zei daarbij dat de brochure een goede eerste stap is om het bewustzijn van ondernemers voor terrorismedreiging te vergroten. Ondernemers hebben hiermee praktische tips in handen waarmee de ondernemer kan beoordelen of zijn bedrijf kwetsbaar is. Hermans wees erop dat ondernemers niet dagelijks met terrorisme bezig zijn. Terrorisme is maar één van de risicos waarmee zij te maken kunnen krijgen. De voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland, de heer Wöltgens, ziet de Kamers van Koophandel als een schakel tussen overheid en bedrijfsleven om ondernemers te helpen veiliger te ondernemen. Dit doen de Kamers door ondernemers bewust te maken van potentiële risicos. Wöltgens steunt daarom het initiatief van de NCTb om bedrijven voor te lichten over terrorisme-(bestrijding) en hen hiermee een handvat te bieden.