News release

HP Dynamic Smart Cooling reduceert kosten voor koelen datacenters met 20 tot 45%

Nieuw energiebeheersysteem reduceert CO2-uitstoot datacenters met duizenden tonnen per jaar

Utrecht, 29 november 2006 - HP heeft vandaag een nieuw energiebeheersysteem aangekondigd dat datacenters in staat stelt de exploitatiekosten aanzienlijk te verlagen. Het nieuwe systeem, HP Dynamic Smart Cooling, helpt datacenters de energiekosten voor het koelen van apparatuur met 20 tot 45% te verlagen en draagt daarmee bij aan een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

De exploitatiekosten van datacenters zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en stijgen veel sneller dan de kosten van de hardware. Een belangrijke oorzaak van deze stijging is de toename van de energiekosten. Niet alleen de prijs per eenheid energie is de laatste jaren flink gestegen, ook de dichtheid van apparatuur is, onder andere door het gebruik van Blades, hoger dan in het verleden.

Inmiddels maken de energiekosten 40% uit van de totale exploitatiekosten van een datacenter. De helft van deze energie is benodigd voor het laten draaien van de apparatuur, de andere helft voor de koeling van het datacenter.

Dick van Gaalen, Program Manager Adaptive Enterprise van HP: "Bestaande datacenters zijn niet ingericht om zulke grote hoeveelheden warmte per vierkante meter af te kunnen voeren. Daardoor is men niet in staat de dichtheid te realiseren die inmiddels met de Blade techniek mogelijk is. En dat is met name in de verstedelijkte regio van West-Europa en ook in Nederland jammer, want daardoor neemt men nodeloos veel kostbare vierkante meters gebouwruimte in.

Dynamic Smart Cooling stelt datacenters nu in staat om de energiekosten te verlagen, dan wel het aantal systemen per vierkante meter uit te breiden zonder dat de energiekosten omhoog gaan. Bovendien leidt dit tot een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot: bij een groot datacenter resulteert een energiebesparing van 45% al gauw in een vermindering van de CO2-uitstoot met 10.000 ton/jaar."

Koeling waar nodig
Het systeem, dat is ontwikkeld door HP Labs, de centrale researchorganisatie van HP, bestaat uit een netwerk van temperatuursensoren, aangebracht op de apparatuurracks in het datacenter. Dit netwerk is via geavanceerde besturingssoftware aangesloten op de aanwezige airconditioningsystemen. Op basis van realtime metingen van de luchttemperatuur in de racks zorgt de software ervoor dat de instellingen van de airconditioning continu worden aangepast en dat de koeling daar wordt ingeschakeld waar deze het meeste nodig is.

Integratie
Dynamic Smart Cooling is goed te integreren met andere energie- en koeloplossingen van HP, zoals HP Thermal Logic, een belangrijk onderdeel van de HP BladeSystem c-Class-architectuur. Deze oplossingen samen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en beperken bovendien de impact van datacenters op het milieu.

Dynamic Smart Cooling kan gebruikt worden voor alle standaard apparatuurracks en is uitgerust met interfaces voor vrijwel alle airconditioning- en gebouwenbeheersystemen, waardoor het systeem geschikt is voor zowel nieuwe als bestaande datacenters.

Vanwege de grote voordelen die Dynamic Smart Cooling oplevert, zowel in economisch opzicht als voor het milieu, gaat HP's eigen IT-organisatie het systeem toepassen in de drie nieuwe datacenters, die het resultaat zijn van HP's eigen datacenter consolidatieproject. Daarnaast vormt het systeem een belangrijke aanvulling op HP's Adaptive Infrastructure-aanbod, dat de basis vormt voor datacenters van de volgende generatie.

3-Phase Power-portfolio
HP kondigde verder het 3-Phase Power-portfolio aan, dat ervoor zorgt dat energievoorzieningen de snelle evolutie van IT-systemen kunnen bijhouden. Door modulaire energiedistributie en -protectie krijgen klanten de flexibiliteit om dat wat ze nodig hebben te gebruiken op het moment dat ze het nodig hebben. Bovendien kunnen ze op de lange termijn profiteren van verbeteringen in systemen van toekomstige generaties.

Het HP 3-Phase Power portfolio omvat een drie-fasen Uninterruptible Power System en een 100KVA Power Distribution Rack. In combinatie met standaard HP-racks kunnen klanten redundante power grids toepassen ter ondersteuning van kosteneffectieve, site level energiedistributie en remote site monitoring, wat een significante ruimtebesparing in datacenters oplevert.

Initiatieven ter bescherming van het milieu
Dynamic Smart Cooling is een van de vele initiatieven van HP op het gebied van energie-efficiëntie ten behoeve van de bescherming van het milieu. In dit kader sloot HP eerder deze maand een overeenkomst met het Wereld Natuur Fonds, gericht op het verminderen van CO2-uitstoot en het vergroten van de energie-efficiëntie van producten.

Ter ondersteuning van de aankondiging van Dynamic Smart Cooling, gedaan tijdens de de 25e Annual Data Center Conference van Gartner, heeft HP zijn betrokkenheid bij het milieu opnieuw benadrukt door dit evenement 'Carbon Neutral' te maken. In dit kader zal HP alle CO2-uitstoot die tijdens dit evenement wordt gegenereerd, compenseren door de aankoop van certificaten. Deze certificaten zijn een investering in milieuvriendelijke technologieën, onder andere voor de opwekking van zonne- en windenergie.

Prijzen en beschikbaarheid
HP Dynamic Smart Cooling en het HP 3-Phase Power-portfolio komen naar verwachting in het derde kwartaal van 2007 wereldwijd beschikbaar. Op dat moment zullen ook de prijzen bekend worden gemaakt.

Meer informatie is te vinden op www.hp.com/go/nextgenpowerandcooling, www.hp.com/go/powerandcooling en www.hp.com/go/dcsb.

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. Over de laatste 4 kwartalen, eindigend op 31 oktober 2006, behaalde HP wereldwijd een omzet van $ 91,7 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl.

© 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. The only warranties for HP products and services are set forth in the express warranty statements accompanying such products and services. Nothing herein should be construed as constituting an additional warranty. HP shall not be liable for technical or editorial errors or omissions contained herein.

11/2006

Contactpersonen voor de redactie:

HP Nederland Jeffrey Raskeyn 030-222000 jeffrey.raskeyn@hp.com of
Hill & Knowlton/MCS Natasja la Lau 023-5628202 natasjal@monogram.nl