Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 28 november 2006                             |


1. Brabant 900
Voor de activiteiten die in het kader van de viering van het 900-jarig bestaan in Noord-Brabant, Vlaams Brabant, Antwerpen en Brussel ondernomen zijn, vragen Gedeputeerde Staten een bijdrage aan in het kader van de regelingen voor grensoverschrijdende Europese projecten. Het betreft E100.000,- . De statencommissie voor Bestuur en Middelen wordt geïnformeerd.

2. Statenvragen Station Zuid
Gedeputeerde Staten zijn in algemene zin tevreden over Dansvoorziening Station Zuid. De organisatie heeft in de opstartfase inderdaad gebruik gemaakt van een bestaande dansvoorstelling van de Sloveense nationale groep Maribor Danse. Inmiddels zijn twee andere nieuwe voorstellingen voor de zuidelijke regio ontwikkeld. Station Zuid heeft een open en heldere presentatie voor de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur gehouden. Het salaris van de directeur is conform de CAO en zeker niet, zoals gesuggereerd, E100.000. Dat zeggen Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevrouw Kamphorst en mevrouw van Boxtel (SP).

3. Fusie Professionele Kunstensector
Noord-Brabant krijgt per 1 januari 2007 één nieuwe steunfunctie-organisatie voor de Professionele Kunstensector. De instellingen Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS), Brabantse Museumstichting (BraM), Vereniging Brabantse Filmhuizen (VBF) en Literair Brabant (LiBra) gaan daarin op. De provincie biedt ondersteuning om de fusie mogelijk te maken. ebeben het verslag vanb de musemconferentie van 4 oktobere jl. werkt.Cultureel hoofdsad 2018 wort breed gezien aasl een goe

4. Sociale Participatie
In 2007 is er voor projecten op het gebied van sociale participatie een bedrag van ruim E2 miljoen beschikbaar. Dat blijkt uit de beleidsregel die door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Sleutelwoord bij het participatiebeleid is het erbij halen van mensen en zorgen dat ze mee kunnen én blijven doen bij door integratie, sport, vrijwilligerswerk of educatie.

5. Statenvragen Maintenance Valley
Maintenance Valley is een concept dat verder gaat dan alleen het onderhoud van militaire luchtvaart in Woensdrecht. Het gaat ook om burgerluchtvaart (Eindhoven) en ook helicopters (Tilburg) De berichten dat ondernemingen in de burgerluchtluchtvaart die goed zouden passen in de Maintenance Valley gedachte voor een vestiging in Twente gekozen hebben, is voorbarig. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, mw. Lestrade-Brouwer, mw. Houtepen en de heer Gorter (D66). Het college gaat in haar antwoord verder uitvoerig in op de stappen die gezet zijn rondom de profilering van Brabant als vestigingsgebied voor deze specifieke ondernemingen.

6. Positiebepaling aandeelhoudersschap Essent
De consequenties van het aannemen van de Splitsingswet door de 1e Kamer voor Essent en met name de positie van de aandeelhouder, worden door GS zorgvuldig geanalyseerd. De statencommissie Bestuur en Middelen had hier om gevraagd. Ook wil men meer informatie over alternatieve varianten voor fusie. GS zullen hieraan gehoor geven en dit in een notitie vastleggen.

7. Moerdijkse Hoek
De statencommissie voor Moerdijkse Hoek wordt geïnformeerd over de planning en procedures rondom het bedrijventerrein. Dit betreft het feitenonderzoek, de bestuurlijke afweging en het besluitvormingstraject. Gedeputeerde Staten zenden de commissie een notitie.

8. Jaarplan PR
Op grond van het Jaarplan PR wordt er op 3 maart 2007 een Open Dag georganiseerd. Het Jaarplan PR geeft een overzicht van de gebruikelijke evenementen die de provincie komend jaar organiseert als orgelconcerten, de volkskerstzang of de nieuwjaarsreceptie. Over bijzondere projecten wordt steeds bij aparte dossiers een besluit genomen. Gedeputeerde Staten zenden het Jaarplan naar de statencommissie Bestuur en Middelen.

9. Bereikbaarheid Zuid-oostvleugel BrabantStad
Zoals afgesproken met de minister V&W in het kader van de Netwerkanalyse BrabantStad, start de Provincie samen met het SRE en RWS een onderzoek naar de oplossingen voor de bereikbaarheids- en leefbaarheidsproblematiek in de zuid-oostvleugel van BrabantStad. Het onderzoek moet resulteren in conclusies over oplossingsrichtingen. In het onderzoek worden de volgende projecten met elkaar in samenhang bezien: de A2 (lange termijn), BOSE, de N279 Den Bosch-Helmond, de A50 Veghel-Eindhoven, de N69 en de A67 Eindhoven-Venlo.

10. Mobiliteitscongres
De provincie organiseert op 15 februari het congres 'Brabant Express: vaart in vooruitgang'. Het thema is de bereikbaarheid van Brabant in 2020. Het congres is bedoeld om betrokkenen uit de wereld van het vervoer en de mobiliteit mee te laten denken over het provinciale mobiliteitsbeleid rond stad en platteland.

11. Reconstructie N261 Tilburg - Waalwijk
Als uitwerking van de milieueffectrapportage voor de N261 Tilburg - Waalwijk is een civieltechnisch voorontwerp opgesteld. De provincie start de voorbereiding van het project. Een definitieve beslissing over toekenning van de financiële middelen vindt plaats door het nieuwe college van GS in 2007.
12. Statenvragen MER procedure Agro-Food Cluster
Er is geen reden om de mer-procedure voor het Agro- en Food Cluster Dinteloord over te doen. De lokatie voor het Agro en Food Cluster West-Brabant zijn de polders bij Dinteloord, gemeente Steenbergen. Daarom is gekozen voor Dinteloord als lokatie voor de informatieavond. Aan alle publicitaire vereisten is voor het overige voldaan. Dat zeggen Gedeputeerde Staten op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer H.Polderman (SP)

13. Hoofdlijnen Waterhuishoudingsplan
De Statencommissie Ruimte en Milieu en de Provinciale Commissie Ecologie krijgen de Hoofdlijnennota Waterhuishoudingsplan 2009 toegestuurd, nu Gedeputeerde Staten daarmee hebben ingestemd. De Hoofdlijnennota zal ook worden gebruikt als toetsinstrument voor het uitvoeren van de Kaderrichtlijn Water binnen Noord-Brabant.

14. Duurzaam groeien
Op 29 en 30 november komen de partners van het Interreg IIIC project GROW, dat staat voor Choosing to Grow and deliver the Lisbon Agenda through the regions, samen in Engeland. Gedeputeerde Staten geven opdracht om daar voor Noord-Brabant een presentatie te houden onder de titel 'challenges for sustainibility for high grow regions'.

15. Aankoop Natuur
Het verzoek van de Stichting Het Noordbrabants Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten voor het aankopen van percelen met een totale oppervlakte van ruim 274 hectare in diverse natuurgebieden is door het college van Gedeputeerde Staten goedgekeurd. Het gaat om grond in het Nuenens Broek, Groote Meer, Loonse en Drunense Duinen, Vluchtheuvel, Dommelbeemden, Dommeldal, Gasthuiskamp, Keent, de Brand, Mortelen, Nemelaer en het Vlijmens Ven. Het gaat om aankopen van gewone natuurgebieden en van ontwikkelingsgebieden. Voor een deel van de aankopen, ruim 24 hectare, heeft de Europese Gemeenschap inmiddels subsidie toegekend in het kader van het Plattelands Ontwikkelingsprogramma.

16. Duurzaam bomen kweken
Het project 'Duurzaam ondernemen in de boomkwekerij' heeft van Gedeputeerde Staten een garantiesubsidie gekregen van ruim E 72.000,- om de samenwerking tussen milieukeurboomtelers uit te breiden, om de milieukeurproducten actiever te vermarkten en om het duurzaam ondernemen op bedrijfsniveau uit te breiden en te verdiepen. Dit project maakt deel uit van de Duurzaamheidsimpuls Landbouw.

17. Landschapsverbetering
Zes landschapsverbeteringsprojecten krijgen in totaal meer dan een half miljoen euro subsidie, zo hebben Gedeputeerde Staten besloten. De projecten helpen om de verrommeling van het landschap tegen te gaan. Het gaat om het project 'Waternatuur in Landbouw Ontwikkelings Gebieden', om Herstel van het populierenlandschap Wijboschbroek, herstel van het Kasteellandschap Asten, verbetering van het landgoed Cleefswit op de Peelhorst, Maasheggen in Boxmeer en bedrijventerrein Kleine Hoeven in de gemeente Reusel-De Mierden. De subsidieaanvraag voor de Landschappelijke inpassing van het glastuinbouwgebied Vlasakkers is afgewezen omdat het project onvoldoende kwaliteitsverbetering oplevert.

18. Minder uitstoot
Het Rijk, de energiesector en de provincies sluiten een convenant met als doel de emissieplafonds die het Europees Parlement heeft vastgesteld voor luchtverontreiniging (o.a. zwaveldioxide (SO2)) te halen. Gedeputeerde Staten stemmen er mee in dat ook Noord-Brabant zich bij deze convenant aansluit.

19. Geluidszones industrieterreinen
Lopende beslissingen die verband houden met geluidsbelasting om industrieterreinen worden aangehouden totdat de nieuw vastgestelde Wet Geluidhinder (waarschijnlijk per 1 januari 2007) in werking treedt, zo hebben Gedeputeerde Staten besloten. Al de aanvrager van de vergunning die aanhouding niet wenst, wordt het risico dat de rechter de vergunning vernietigd schriftelijk vastgelegd met de aanvrager.

20. Verbranden afvalstoffen
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de Beleidslijn toepassing Besluit verbranden afvalstoffen bij de verstrekking van milieuvergunningen. Het gaat daarbij vooral om een aanpassing van de normen van emissies in de lucht.

21. Memorie van Antwoord begroting
In een Memorie van Antwoord bij de begroting van 2006 en 2007 geven Gedeputeerde Staten Provinciale Staten nadere inlichtingen over het algemene proces bij de vaststelling van begrotingswijzigingen, de rol van de functionele statencommissies daarbij en een toelichting bij de budgettair neutrale wijziging rond het BTW-compensatiefonds, een beschrijving van de in te stellen reserves. Ook ontvangen de Provinciale Staten een overzicht van alle mutaties.

22. Evaluatie bestuursakkoord
Een inventarisatie van de stand van zaken rond de uitvoering van het beleid, overeenkomstig het bestuursakkoord 2003-2007 is door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Dit uitgebreide overzicht zendt het College toe aan de statencommissies en de Provinciale Rekenkamer.

23. Geld voor vispassage
De provincie gaat akkoord met een rijksbijdrage voor de ontwikkeling van een vispassage in de Kleine Dommel, gemeente Heeze Leende. De totale kosten voor de inrichting van de vistrap zijn geraamd op E 224.704, het rijk betaalt hiervan E105.890. De vispassage is een van de projecten die in het kader van de reconstructie worden uitgevoerd. Het doel is mede om de ecologische functie van de Kleine Dommel is herstellen. Waterschap de Dommel is verantwoordelijk voor de aanpak van het bekenherstel in dit gebied.


24. Landbouw Ontwikkelingsgebieden
Voor de inrichting van twee landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) in de gemeenten Cuijk en Oirschot willen GS dat de Dienst Landelijke Gebied van het ministerie van LNV een bijdrage van E 1,9 miljoen reserveert. De totale projectkosten bedragen E 3,7 miljoen. Het gaat om de landbouwontwikkelingsgebieden De Ass in Cuijk en Stille Wille in de gemeente Oirschot. De LOG's worden geschikt gemaakt voor de vestiging van landbouwbedrijven. Het gaat om projecten in het kader van de reconstructie.

25. Startersleningen
In Gelderland is er een voorstel aan Provinciale Staten voorgelegd om de bouw van goedkope woningen voor starters op de woningmarkt te stimuleren. Daarover moet nog een besluit genomen worden. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu over de Gelderse werkwijze die er op neer komt dat er voor de bouw van woningen (huur tot de liberalisatiegrens, koop tot E 160.000,-) een provinciale bijdrage beschikbaar gesteld zou kunnen worden. Het College van Noord-Brabant wil overigens niet het Gelderse voorbeeld volgen.

26. Nota glastuinbouw
De provincie kiest met glastuinbouw meer voor maatwerk. Dat blijkt uit de aangepaste beleidsnota glastuinbouw, die door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. De nota is het resultaat van discussie in de statencommissie Ruimte en Milieu. Concentratie van glastuinbouw in de daarvoor gekozen gebieden in Brabant blijft het uitgangspunt. Maar uitzonderingen blijven mogelijk. Gebleken is namelijk dat de huidige mogelijkheden in doorgroei- en vestigingsgebieden voor sommige ondernemers ontoereikend zijn. Daarom kan onder voorwaarden ook buiten deze gebieden ruimte worden geboden voor geclusterde glastuinbouw. De provincie wil deze ontwikkeling koppelen aan duurzaamheideisen op het vlak van water en energie. Voor alleenstaande bedrijven in de agrarische hoofdstructuurlandbouw, die aan een maximum omvang van 3 ha zitten en geen uitbreidingsruimte elders kunnen bieden, kan worden bekeken of maatwerk mogelijk is.

27. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben een herzieningsbesluit genomen over het bestemmingsplan Zorgcentrum Hintham, naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State, de gemeente Heeze-Leende krijgt een categorie-aanwijzing voor afwijkingen van het bestemmingsplan buitengebied op grond van artikel 19 lid 2 , een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een agrarische bedrijfswoning aan de Haiinksestraat 6c, Roosendaal wordt gewijzigd, de verzamellijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 lid 2 ruimtelijke ordening wordt goedgekeurd, de gemeente Geertruidenberg krijgt een verklaring van geen bezwaar, in afwijking van het streekplan, voor de bouw van een verpleeghuis voor Huntingdonpatiënten aan de Kloosterweg 1, een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een bedrijfsruimte aan de Avershool te Nuenen wordt geweigerd en het bestemmingsplan bedrijventerrein Zandstraat van de gemeente Gemert-Bakel wordt goedgekeurd


---- --