Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Parma inspireert Brabantse ondernemers

Tilburg, 29 november 2006 - De beleving van de consument en regionale identiteit zijn essentieel om streekproducten met succes op de markt te zetten. Dat is één van de lessen die de deelnemers aan de Agro & Co studiereis naar Parma, die van 23 tot en met 25 november plaatsvond, hebben geleerd. De studiereis heeft ook geleid tot een volgende stap in de ontwikkeling van Brabantse Streekproducten. Onno Hoes, gedeputeerde Economische ontwikkelingen en internationale betrekkingen, was één van de deelnemers aan deze reis. Hij heeft namens de Provincie Noord-Brabant het project Brabantse Streekproducten alle steun toegezegd. Om te beginnen heeft hij de Academia Barilla en vertegenwoordigers van de regio Parma uitgenodigd een tegenbezoek te brengen aan de provincie Noord-Brabant. De Initiatiefgroep Brabantse Streekproducten komt in januari 2007 bijeen om de kennis die is opgedaan tijdens deze studiereis, om te zetten in concrete acties.

De passie voor voedsel zit Italianen in het bloed. De Academia Barilla is een kenniscentrum verbonden aan de bekende Italiaanse pastaproducent Barilla. Dit kenniscentrum selecteert, distribueert en promoot typische Italiaanse producten, zoals Parmaham, diverse kazen en olijfolie. Deze producten worden onder het label van de Academia op de markt gezet. De deelnemers aan de studiereis zijn uitgebreid geïnformeerd over de activiteiten van de Academia Barilla. Ook hebben de deelnemers op het platteland van Parma een aantal bedrijven bezocht. Zo is een bezoek gebracht aan een producent van de beroemde Parmigiano Reggiano-kaas en is het productieproces van de Prosciutto di Parma (ham) van nabij meegemaakt. Ook een tomatenverwerker en wijnproducent werden bezocht.

De 27 deelnemers van de reis waren afkomstig uit het Brabantse bedrijfsleven, van belangenorganisaties, kennisinstellingen en de Provincie Noord-Brabant. Samen vormen zij de Initiatiefgroep Brabantse Streekproducten die in januari 2007 onder leiding van Agro & Co weer bij elkaar komt om de opgedane kennis meer concreet te maken. Met als doel Noord-Brabantse streekproducten op professionele wijze in de markt te zetten. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de opzet van een marketing & sales-organisatie. Ook samenwerking met de Academia Barilla staat op de agenda.

De provincie Noord-Brabant heeft samen met Agro & Co de Academia Barilla uitgenodigd om in 2007 een bezoek te brengen aan Noord-Brabant om een aantal bedrijven en regio's te bezoeken en te laten zien wat de ontwikkelingen zijn op dit gebied in deze provincie.

Agro & Co
Agro & Co Brabant is een unieke samenwerking van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de Brabantse Rabobanken en de Provincie Noord-Brabant. Het ontwikkelbedrijf en kapitaalfonds van Agro & Co bieden knowhow, een uitgebreid netwerk en financiële middelen waarmee innovatieve, kansrijke initiatieven kunnen uitgroeien tot volwaardige bedrijven. Daarbij richt Agro & Co zich op de agrofood, verbrede landbouw en groene ruimte van Brabant. Meer informatie over Agro & Co is te vinden op www.agro-co-brabant.nl