Provincie Utrecht


Ruim 30 miljoen voor kennis!

29-11-2006 -

Mede dankzij Europa

Een flinke financiële injectie van ruim 30 miljoen euro voor kenniseconomie, innovatie en ondernemerschap. De provincie en de gemeente Utrecht gaan hierin tijdens de Europese programmaperiode 2007-2013 gezamenlijk investeren. Het geld wordt onder andere ingezet op het Sciencepark in de Uithof, het bevorderen van de kennisoverdracht van kennisinstellingen naar het Utrechtse Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en het bevorderen van de creatieve industrie.

Innovatie

Kennisoverdracht van kennisinstellingen naar het Utrechtse MKB is nodig. Het Utrechtse MKB blijft namelijk landelijk gezien wat achter op het gebied van innovatie. De gaming-industrie is een snel groeiende sector. De regio Utrecht is zowel landelijk als internationaal een belangrijke positie aan het opbouwen op dit gebied.

Europees Fonds
Ruim 15 miljoen euro komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het EFRO is één van de twee Europese structuurfondsen, die de Europese Unie (EU) inzet om in Europa de economische groei en werkgelegenheid te bevorderen. Ongeveer eenzelfde bedrag moet door provincie en gemeente Utrecht opgebracht worden, omdat het om co-financiering gaat. Uiteindelijk komt de komende zeven jaar een bedrag van ruim 30 miljoen beschikbaar voor projecten op het gebied van kennis, innovatie en ondernemerschap.

OP West
De gezamenlijke actie van provincie en gemeente Utrecht vindt plaats in het kader van een landsdelig programma voor het bevorderen van duurzame economische groei en werkgelegenheid, gesubsidieerd met geld van de EU. Provincie en gemeente Utrecht vallen onder het Operationeel Programma EFRO 2007-2013 West-Nederland (OP West). Ook de provincies Noord- en Zuid-Holland en Flevoland en de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vallen onder dit programma. In totaal krijgt West-Nederland 310,6 miljoen euro uit het EFRO. De EFRO-middelen worden ingezet om de positie van de Randstad als Europese topregio te versterken. Tot enkele jaren geleden behoorde de Randstad tot de top van grootstedelijke regio's op het gebied van economische groei en werkgelegenheid. De afgelopen jaren is de Randstad haar toppositie kwijtgeraakt. Met het inzetten van Europese, nationale, regionale en lokale middelen proberen de vier provincies en de vier grote gemeenten de Randstad weer terug in de top van Europa terug te brengen.

Aantrekkelijkheid
Het zwaartepunt van het OP West ligt op kennis, innovatie en ondernemerschap. Daarnaast is ook geld beschikbaar in de stad (11 miljoen euro) en de regio (4,6 miljoen euro) aantrekkelijk te houden als vestigingsplaats. Hieronder vallen maatregelen als het herstructureren van bedrijventerreinen en de verbetering van de gebruikswaarde van groen en water in de stad.

Start programma
De nieuwe Europese programmaperiode start op 1 januari 2007. De goedkeuring voor het OP West moet nog door de Europese Commissie bekrachtigd worden in juni/juli 2007. Vanaf dat moment start het programma daadwerkelijk.

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 0302582007